Вмістити життя у валізу: Переселенці в Києві презентували зворушливу інсталяцію (фото)

Що взяти з собою, коли тікаєш від війни? Чого тобі бракуватиме на новому місці, коли зрозумієш, що залишав домівку не на декілька тижнів, а назавжди? Як це - починати нове життя лише з однією валізою? Замислитися над цими питаннями пропонують автори інтерактивної інсталяції "Вмістити життя у валізу", що відкрилася у Музеї історії Києва, пишуть на ресурсі ВВС News Україна, повідомляють Патріоти України.

"Я збирала свою маленьку валізу, тому що думала, що їду на декілька днів. А вийшло, що вже на 5 років", - розповідає кримчанка Олександра Дворецька, яка зараз є виконавчим директором благодійного фонду "Восток-SOS". Ініціатива допомагає переселенцям. Їх лише за офіційними даними - 1,3 млн. За 5 років, відколи в Україні з'явилися переселенці, ця організація мала 500 тис. "клієнтів", кожен зі своєю історією, розповідає вона і додає:

"Те, що об'єднує цих людей, - вони чітко пам'ятають дату, коли залишили свій дім, і навіть за 5 років пам'ятають час доби, погоду, у що були вдягнуті".

Зі свого власного досвіду переселенки, а також із досвіду допомоги таким людям, Олександра Дворецька твердить, що здебільшого люди пакували до валіз речі першої необхідності та одяг, і мало хто брав постільну білизну, рушники чи посуд. А життя показало, що саме це - те, що потрібно всім у перші ж дні після виїзду з дому.

Але не все можна вивезти, каже координаторка гарячої лінії "Донбас-SOS" Віолета Артемчук. Вона розповідає, що й досі щоденно на "гарячу лінію" надходить від 80 до 100 дзвінків.

Здебільшого люди пакували у валізи речі першої необхідності та одяг, і мало хто брав постільну білизну, рушники чи посуд.

"Нещодавно був дзвінок. Жінка питає: "Я збираюся їхати до Вінницької області, у мене діти купили будинок там, чи можу я вивезти 75 купорок? Я не хочу їх тут залишати". - Я не одразу зрозуміла, що це. А це - 75 банок консервації. Ні, кажу, не можна. - Вона засмутилася. - Знову питає: "А двох котів?" - Двох котів можна", - розповідає Віолета Артемчук. Є речі, які не вмістиш у валізи, хоча вони визначають, ким ви були і хто ви є".

Спробувати "Вмістити життя у валізу" можна в Києві до 27 травня, у червні виставка переміститься до Львова, а у липні - до Одеси.

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...