Водіям моноколіс та самокатів загрожують штрафи до 17 тис. грн: Як змінилися правила

Електросамокати та моноколеса в Україні офіційно визнані транспортними засобами (ТЗ). Відповідно на водіїв персональних засобів пересування тепер поширюються штрафи за порушення правил дорожнього руху. Максимальний становить 17 000 грн – за водіння у нетверезому стані, передають Патріоти України.

Йдеться про це у законопроєкті №8172, який уже набув чинності. Відповідно до цього закону самокати, моноколеса та велосипеди з електродвигуном вважаються легким або низькошвидкісним персональним електричним ТЗ, якщо відповідають таким критеріям:

  • мають електродвигун до 1000 Вт;
  • їхня максимальна конструктивна швидкість становить до 50 км/год.

У випадку, якщо таке ТЗ може пересуватися зі швидкістю понад 50 км/год, воно вже прирівнюється до мотоциклу.

Таким чином, до водіїв самокатів та моноколес будуть застосовуватись ті ж правила та штрафи, як і для інших водіїв. До того ж крадіжка моноколеса чи самокату кваліфікуватиметься як незаконне заволодіння транспортним засобом за статтею 289 ККУ з обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на такий самий строк.

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...