Волонтерство стало для багатьох прикриттям, - письменник Андрій Любка

Дуже часто волонтерство перетворюється на певну ширму та алібі, щоб відгородитися від війни. А держава майже нічого не зробила для середовища волонтерства за останній рік. Своє бачення про участь українців у допомозі армії Андрій Любка, письменник і волонтер, висловив на панельній дискусії під час форуму Re: Open Zakarpattia 2023, передають Патріоти України.

"Коли говоримо про бізнес і волонтерство, скажу трохи негативних речей. Дуже часто волонтерство перетворюється на певну ширму або алібі, щоб відгородитися від війни. Я часто відчуваю, що дуже часто це робиться для того, аби показати, що ось – ми зробили. Запит полягає не стільки допомогти, скільки показати, що вони щось зробили. Часто це виглядає досить дивно: люди проводять весілля у дорогу комплексі, а потім передають 13 тис.грн, які вони зібрали на цьому весіллі. Для мене питання – навіщо це було? Який це збір, і скільки витрат пішло на цю подію, а скільки на ЗСУ – ніхто не говорить. Це волонтерство стало для багатьох прикриттям, і мене це дратує", - каже Андрій Любка.

За його словами, ще складніше, коли люди, які хочуть задонейтити, вимагають якихось розваг. "Давайте ви нам щось дасте, а ми задонейтимо. Це вимагання: зробіть якийсь виступ, зробіть щось для нас – для мене це щось химерне, хворобливе", - додав письменник.

Андрій Любка також зауважив, що держава майже нічого не зробила для середовища волонтерства за останній рік: "Можливо, почала менше тиснути на волонтерів після хвилі обурення, після тих кримінальних справ, які були минулого року. Державні структури просто налякалися".

"Якщо ми хочемо справді глибоких змін у суспільстві, нам потрібно зрозуміти, що це твоя держава, зміни робляться тут і тобою. Не волонтерами, не лише військовими, Ти можеш щось робити сам і це приносить конкретну користь. Будування цієї громадянської відповідальності – воно особливо важливе", - додав Андрій Любка.

Джерело: Еспресо.ТV

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...