Вони боролись за майбутнє України: 29 січня - День пам’яті Героїв Крут

9 січня 1918 року українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України, передають Патріоти України.

"Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці втримали столицю на час, необхідний для укладення Брест-Литовського миру, який де-факто означав міжнародне визнання української незалежності", — нагадали у УІНП.

У Центрі досліджень визвольного руху назвали героїв Крут "першими "кіборгами" за аналогією з захисниками донецького аеропорту, які втримали повітряну гавань від атак проросійських терористів.

На початку січня 1918 року більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях і розгорнули наступ на Київ. 24−27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулися за станцію Бахмач.

Коли українські війська відступили до станції Крути, їм підтримку була спрямована Перша Українська юнацька (юнкерская) школа ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400−450 курсантів та 20 старшин (офіцерів) і перша сотня (116−130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. До них приєдналися ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва з Ніжина.

Після запеклого кількагодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до своїх ешелонів. 27 студентів і гімназистів, які перебували в резерві, під час відступу, потрапили у полон. Наступного дня вони були розстріляні або замордовані. Їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Втрати українських військ під Крутами оцінюється в 70−100 загиблих, за сучасними підрахунками. Серед них — 37−39 убитих в бою та розстріляних студентів і гімназистів.

На сьогодні відомі прізвища 20 з них. Це студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сірик, Омельченко (сотник); студенти університету Св. Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андріїв; гімназисти 2-ї Кирило-Мефодіївської гімназії Андрій Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич (з 6-го класу), Григорій Піпський (галичанин), Іван Сорокевич (з 7-го класу), Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич (з 8-го класу). Втрати радянських військ під Крутами були значними, досягали лише вбитими 300 солдатів.

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...

Військовозобов'язані не зможуть отримати паспорти за кордоном, але є винятки (список)

середа, 24 квітень 2024, 21:30

Деякі громадяни призовного віку, попри нову урядову заборону, зможуть отримати закордонні паспорти за межами України. Передбачена низка винятків. Про це йдеться у постанові уряду від 23 квітня, передають Патріоти України. Відповідно до документа, отрим...