Вони справді існували? Вчені відтворили обличчя гобіта, який жив 60000 років тому (фото)

Вчені змогли реконструювати обличчя Homo floresiensis — вимерлого виду людини, відомої як гобіт. Про це пише dailymail.co.uk, передають Патріоти України.

Скелет, що належить кам'яному віку, знайдено в печері на острові Флорес, Індонезія, 2003 року. Багатонаціональна команда використовувала дані, отримані від сучасних людей та шимпанзе, щоб створити схожість.

Бразильський експерт із графіки Цицеро Мораєс, співавтор нового дослідження, описав деякі відмінності між сучасними видами та першими людьми.

Він сказав: "Грубо кажучи, у них, ймовірно, менше виступав ніс, ніж у сучасних чоловіків, зона рота була трохи більшою, ніж у нас, і об'єм мозку був значно меншим".

Вони також були набагато меншими зростом. "Коли череп був представлений публіці 2004 року, фільм "Володар перснів" мав великий успіх. Через те, що зріст Homo floresiensis оцінюється в 1,06 метра, прізвисько гобіт ідеально підходить", - зазначив він.

Під час відтворення людських обличч за черепами вчені використовують дані живих людей, щоб визначити, наскільки товстою має бути тканина в тому чи тому місці.

"Хитра мобілізація": Стало відомо, у якому випадку навіть багатодітний тато може отримати повістку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:30

У Законі про мобілізацію за несплату аліментів татам трьох і більше дітей будуть знімати бронь. І це торкнеться навіть жінок. Однак це не означає, що боржника одразу відправлять на фронт, передають Патріоти України. Про нові правила у Законі про мобіл...

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...