Ворожі танкісти, злякавшись, розчавили своїх же бійців: "Кіборг" розповів про запеклі бої за ДАП

Боєць полку спецпризначення ЗСУ розповів, як під час одного з боїв за Донецький аеропорт у 2014 році українським захисникам вдалося відбити атаку збройних формувань Росії. Історію опубліковано на сторінці командування Сил спецоперацій у Facebook, передають Патріоти України.

Зазначено, що противник, зрозумівши, що їхня атака захлинулася, кинувся навтьоки і танком розчавив своїх же бійців. Уточнюють, що це сталося у вересні, коли вежа аеропорту була ще відносно спокійною позицією, а основні сили розміщувалися в терміналах.

Тоді надійшов сигнал про наступ танків і піхоти ворога, і на підмогу вийшла група бійців 3-го окремого полку спецпризначення разом з екіпажем танка Т-64.

"Ті, хто перебував на метеовежі, повідомили про наступ. Але, вогонь у бік противника не відкривали, вичікували. На них рухалися два танки, а з наявним озброєнням проти броні наші хлопці могли зробити небагато, тому чекали на нас", – згадує воїн із позивним "Бугор".

Він зазначив, що на підступах до вежі ворог, не побачивши опору, подумав, що в ній нікого немає. А коли танки противника підійшли впритул, українські військові відкрили вогонь. Зокрема, один із танків почали обстрілювати з РПГ.

"У нього прилетіло приблизно півтора десятка гранат. Серйозної шкоди броньованій машині вони не завдали, але змогли перебити електрообладнання і знерухомити. Ми цей танк потім відтягли до себе і віддали "Адаму" (Євгену Межевікіну), за що він нам був дуже вдячний", – зазначив боєць.

Запустити танк противник не зміг, а коли почав залишати його, їх усіх "поклали на місці". "У той момент на місце бою підлітала наша група. Спішили туди ми на БМП-2, слідом – наш танк. Коли сепари зрозуміли, що отримують тягла, їхній другий танк, який залишався на ходу, вирішив утекти, попутно роздавивши своїх же бійців. Приблизно за 1,5 км наш танк починає вести вогонь навздогін по противнику. Ми ж під'їхали до вежі і добили ворожу піхоту. Водночас у ворожу машину вже потрапив бронебійний снаряд і прошив вежу", – додав учасник бою.

За його словами, на цьому зіткнення завершилося, однак окупанти відкрили вогонь із мінометів, щоб прикрити втечу своїх бійців.

Потім, прибувши на місце, де було підбито другий танк, українські військові побачили, що він занадто пошкоджений для транспортування, а екіпаж у ньому – не вижив. Вони підірвали його і замінували. Через кілька днів "Бугор" дістав поранення під час влучання снаряда в будівлю терміналу.


Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...