Вознесіння 2021: Що потрібно зробити обов'язково, найсуворіші заборони великого дня

Вознесіння Господнє в 2021 році відзначається 10 червня. Це свято відноситься до двунадесятих - найважливішим після Великодня. День Вознесіння є перехідним, так як відзначається завжди через сорок днів після Воскресіння Христового і за десять днів до Трійці. Що означає це свято, важливі традиції, прикмети і заборони дня - читайте нижче в нашому матеріалі, передають Патріоти України.

Історія свята

Згідно з Біблією, Ісус після свого Воскресіння явив себе апостолам і "протягом сорока днів являвся їм і говорив про Царство Боже", а потім зібрав апостолів в Єрусалимі і наказав їм не розходитися, сказавши: "Ви, через кілька днів після цього, будете хрещені Духом Святим".

Після цього він піднявся, і хмара забрала його з виду. "І, піднявши руки свої, благословив їх. І, коли благословляв їх, став віддалятися від них і підноситися на небо", - говорить Євангеліє.

Важливі традиції та звичаї свята

В українській народній традиції Вознесіння Христове має кілька назв: Знесіння, Вшестя, Шестя, Ушестя. Раніше до цього дня було заведено пекти спеціальне печиво у формі драбинки, яка і символізує сходження Ісуса до неба. Також пекли подовжені пироги прикрашені смужками-сходинками. Частину випічки було прийнято роздавати нужденним.

У народі вірили, що з дня Великодня і до Вознесіння були відчинені двері в рай і пекло. Грішники звільнялися від мук, а праведникам дозволялося перебувати на землі. Символічна випічка з драбинкою допомагала душам повертатися в небеса, тому її було прийнято нести на могили до рідних і близьких.

Також вважалося, що після цього дня все в природі "підноситься від землі до неба", тому що-небудь садити і сіяти вже не було сенсу - врожаю все одно не буде.

Що заборонено робити на Вознесіння

  • Не можна виконувати важку роботу, присвятивши весь день молитвам і роздумів про Бога.
  • Строго заборонено бажати кому-небудь зла, сваритися, лаятися, лихословити.
  • У цей день не можна плювати на землю. Вважалося, що Ісус в цей день продовжує ходити земними дорогами. З цієї ж причини не можна відмовляти мандрівникам.
  • На Вознесіння і навіть напередодні не можна здійснювати вінчання.

Що потрібно зробити обов'язково у велике свято

Попросіть вибачення, якщо ви когось образили і вибачте тих, хто просить його у вас. Допоможіть тим, хто потребує або просить про допомогу. Відвідайте родичів, друзів і почастуєте традиційним печивом або пирогом.

Роса в цей день символізує сльози матері-землі, що проводжає Ісуса. Якщо хвора людина вип'є її, вона зцілиться швидше. Дівчата цією росою вмивалися, щоб бути красивими і швидше вийти заміж.

Прикмети цього дня:

  • Трави з цього дня підсилюють і зберігають свої лікувальні властивості до дня Івана Купали.
  • Якщо в це свято йде дощ, літо буде холодним і дощовим, з великою кількістю гроз, буде неврожай.
  • Якщо погода на Вознесіння хороша - до багатого врожаю і тривалого тепла.

Яку молитву потрібно прочитати на Вознесіння

Господи, звершивши таїнство провидіння, Ти взяв Твоїх учеників на гору Елеонську й вознісся, пройшовши твердь небесну, заради мене принизившись до мене, і зійшов туди, звідкіля не відлучався; Всесвятого Твого Духа пошли, Який просвічує душі наші.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...