Вознесіння Господнє-2023: Що категорично не можна робити 25 травня та як відзначати одне з найбільших християнських свят

Одне з 12-ти головних християнських свят, Вознесіння Господнє, відзначається на 40-й день після Великодня. У 2023 році воно випадає на четвер, 25 травня, передають Патріоти України. Цього дня згадують, як, згідно з Євангелієм, Ісус Христос вознісся на небо з Єлеонської гори, завершивши свій земний шлях.

Вознесіння Господнє: історія свята

Свято замикає цикл великодніх, воно встановлене на честь вознесіння Сина Божого Ісуса на небо, а також у пам'ять обіцянки про друге пришестя Христа.

Вознесіння Ісуса відбулося через 40 днів після його Воскресіння. Основний символ свята – подолання кордонів між небом і землею.

Традиції на Вознесіння: як святкувати

На Вознесіння віряни відвідують службу в церкві. В народі прийнято вважати, що Вознесіння символізує прихід літа: "Весна на Вознесіння на небо підноситься – на відпочинок у рай пресвітлий проситься!"

Також у народному календарі свято Вознесіння Господнього було днем пам'яті предків, що пішли. Щоб умилостивити їх та польових духів, люди пекли млинці, смажили яєчню, варили яйця і їли їх удома або в полі, оскільки Вознесіння зазвичай випадає в розпал польових робіт.

На згадку Вознесіння віряни також пекли великі довгі пироги, які називалися драбинками, лестовками, лествицями, та несли їх до церкви, де над ними здійснювали молебні. Одна частина віддавалася притчу, інша – жебракам.

Вознесіння Господнє: прикмети

  • З Вознесіння Господнього весна закінчується і починається перехід до літа, тому вже можна не боятися похолодань.
  • Дощ на Вознесіння – до неврожаю і хвороб у тварин.
  • Гарна погода в свято означає, що вона протримається до дня Святого Михайла 21 листопада.
  • Скупатися в річці на Вознесіння – здоров'я буде міцним.
  • Курка знесла яйце – його потрібно підвісити під дахом будинку як оберіг від нещасть.
  • Роса в свято Вознесіння вважається цілющою, а лікувальні властивості трав посилюються і зберігаються до Івана Купала 7 липня.

Що не можна робити в Вознесіння: суворі заборони

  • У радісне свято Вознесіння слід зберігати в душі мир та спокій. Не можна сваритися, лаятися, думати про погане: сили варто спрямувати на добрі справи.
  • Не можна займатися важкою працею. Роботу краще перенести на інший день, а свято присвятити молитві і духовному просвітлінню.
  • У Вознесіння не можна казати "Христос Воскрес", оскільки з храмів цього дня виносять Плащаницю.
  • Народне повір'я, згідно з яким у Вознесіння потрібно обов'язково пом'янути померлих, є помилковим.
  • У наших предків було заборонено в свято розкидати сміття і плювати на вулиці, щоб не "потрапити в Христа, який приходить до домівок під виглядом жебрака".

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...