Вперше поглянути на Червону планету не очима NASA: Китайський марсохід надіслав довгоочікувані світлини

Вид спереду показує рівнинний пейзаж Утопії Планіції

Китай опублікував перші фотографії, зроблені його марсоходом "Чжучжун" на Марсі, зазначають Патріоти України. Одна з них показує пейзаж попереду робота, який перебуває на посадковій платформі; заднє зображення показує сонячні батареї "Чжучжуна".

Марсохід торкнувся поверхні Червоної планети рано вранці в неділю за пекінським часом.

Таким чином Китай став лише другою країною - після Америки - яка успішно посадила зонд на поверхню Марса й експлуатуватиме його протягом значного періоду часу.

Китайські вчені сподіваються, що шестиколісний ровер перебуватиме щонайменше 90 марсіанських днів на рівнині Утопія, величезній місцевості в північній півкулі планети.

Вид ззаду показує розгорнуті сонячні батареї та антену зв'язку

"Чжучжун" дуже схожий на транспортні засоби NASA Spirit та Opportunity 2000-х років. Він важить близько 240 кг і працює від розкладних сонячних батарей.

Висока щогла має камери для фотографування та сприяння навігації. П'ять додаткових інструментів досліджуватимуть мінералогію місцевих порід та загальний характер довкілля, зокрема погоду.

Як і нинішні американські ровери (Curiosity та Perseverance), "Чжучжун" має лазерний інструмент для оцінки хімічного складу гірських порід. Радар шукатиме під поверхнею замерзлу воду.

Рівнина Утопія (Utopia Planitia) - це місце, де NASA провела місію Viking-2 у 1976 році.

Це колосальний басейн - діаметром понад 3000 км - який був сформований на початку історії Марса.

Існує кілька доказів того, що колись там був океан.

Дистанційне зондування супутників вказує на значні запаси льоду на глибині.

"Журонг" схожий на американські марсоходи Spirit та Opportunity


Через тромбоз? AstraZeneca вилучає вакцину проти Covid-19 в усьому світі

середа, 8 травень 2024, 17:56

Компанія AstraZeneca ініціює вилучення своєї вакцини проти коронавірусу в усьому світі. Про це повідомляє Reuters. . «Оскільки було розроблено кілька варіантів вакцин проти Covid-19, з’явився надлишок доступних оновлених вакцин», – заявили у компанії, ...

Скрепи, вони такі: У Росії депутат жорстоко побив дружину - згодом вона померла

середа, 8 травень 2024, 17:22

У лютому 2024 року московський муніципальний депутат від партії "Єдина Росія" Валерій Дьомін жорстоко побив свою дружину – Анастасію, яка також є депутаткою від тієї ж путінської партії. Тоді жінка потрапила до лікарні із забоями. Дьомін був дуже розсе...