Вражає! На популярному курорті археологи знайшли стародавній некрополь (фото)

На відомому хорватському острові-курорті Хвар в Адріатичному морі був виявлений стародавній некрополь, що датується 4-5 століттям нашої ери, археологічну знахідку вже назвали найважливішою в історії острова. Про це пише Ancient Origins, передають Патріоти України.

Як вважають археологи, у 8 столітті до нашої ери острів заселили іллірійці, а в 385 році до нашої ери грецькі колоністи заснували там поселення Дімос. У 219 році до нашої ери острів був захоплений римлянами, в 7 столітті нашої ери тут оселилися слов'яни.

Раніше археологи з компанії Kantharos оголосили про виявлення на острові стародавнього некрополя, "що містить 20 могил з останками 32 осіб і безліч предметів побуту, включаючи неушкоджені амфори, масляні лампи, скляні пляшки, гроші, зразки глиняного посуду і кераміки". Фахівці витратили ще два місяці на розкопки в цьому районі. Під час роботи вони виявили стародавній некрополь під садом палацу Радошевичів, що був зведений цією сім'єю в 17 столітті.

У некрополі Хвара було знайдено безліч приладів для поховання, включаючи амфори, масляні лампи, скляні пляшки, гроші, глиняний посуд і кераміку. Також вчені розпізнали декілька різних стилів поховання - від простих кам'яних могил до майстерно побудованих споруд з черепичними дахами.

В одній з гробниць було знайдено відразу 12 скелетів, при цьому вона була повністю обнесена кам'яною кладкою, що говорить про те, що її господарі були багаті. Останки і могильний інвентар були запечатані в великих амфорах, що свідчить про дотримання ритуалів і обрядів поховань, суть яких ще не відома. Дослідники заявили про плани провести радіовуглецеве датування різних верств останків, знайдених на острові.

Археологи вважають, що кількість глиняного посуду, знайдених в некрополі Хвара, відкриє "нове бачення про виробництво кераміки", а широкий спектр ритуальних надгробків дозволить дослідникам проаналізувати торговельні зв'язки острова з іншими поселеннями того часу.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...