Врятоване з Ізюму Євангеліє гетьмана Мазепи показали королю Швеції

В Музеї шведської армії в столиці Швеції Стокгольмі відкрилася Міжнародна виставка "Перехрестя: Швеція – Україна крізь 1000 років".

Серед інших експонатів на виставку повезли врятоване з Ізюму Євангеліє гетьмана Івана Мазепи 1707 року видання. У книзі стерто ім'я власника через те, що за підтримку шведського короля Карла XII під час Північної війни московська церква піддала гетьмана Мазепу анафемі, зазначають Патріоти України.

"Цікава подача експонату, він представлений в закритому вигляді, щоб насолодитися красою окладу, але фото місця, де стерте ім'я гетьмана, промовисто каже про це з переднього фону експозиції", — написала у Facebook директорка Харківського історичного музею Ольга Сошникова, яка повезла книгу в Стокгольм.

Усього на виставці представлені артефакти з 20 музеїв, архівів, а також приватних колекцій України. Відкривав її король Швеції Карл XVI Густав. Виставка триватиме рік.

Нагадаємо, мазепинське Євангеліє врятувала наукова співробітниця Ізюмського краєзнавчого музею імені М. В. Сібільова Діна Листопад. Перед окупацією Ізюму вона дісталася музею, забрала Євангеліє та сховала у надійне місце в очікуванні звільнення.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...