Все дуже просто! Названо корисну звичку, яка істотно знижує ризик серцевих захворювань та інсульту

Вчені визначили залежність між сном і розвитком серцевих захворювань та інсульту. Згідно з недавнім дослідженням, здоровий сон може позитивно вплинути на ризик розвитку цих станів. Дослідники вирішили перевірити, як сон впливає на генетичну схильність розвитку хвороб, передають Патріоти України.

Дослідження ґрунтувалося на даних 385 292 учасників, у яких не було виявлено серцево-судинні захворювання. До групи низького ризику розвитку цих хвороб, а також інфаркту потрапили люди, які сплять 7-8 годин на добу, рідко страждають безсонням. Серед додаткових факторів – ранній підйом, відсутність хропіння і часта надмірна денна сонливість.

"В середньому за 8,5 років спостереження ми зареєстрували 7280 випадків серцево-судинних захворювань (ССЗ), включаючи 4667 випадків ішемічної хвороби серця (ІХС) та 2650 випадків інсульту", – говорять дослідники.

Вчені оцінювали якість сну за шкалою від 0 до 5 балів, де 5 – найбільш якісний сон. У порівнянні з тими, хто мав оцінку сну 0-1, учасники з оцінкою 5 на 35% (19-48%), 34% (22-44%), і 34% (25-42%) знизили ризик розвитку ССЗ, ІХС та інсульту відповідно. Майже 10% серцево-судинних подій у цієї когорти можна пояснити поганим сном. Учасники з поганим сном і високим генетичним ризиком показали найвищий ризик ІХС та інсульту.

При звичайній оцінці кожен додатковий бал здорового сну асоціювався зі зниженням ризику ССЗ на 8%, ризику ІХС на 9% і зниженням ризику інсульту на 7%. Результати були в основному незмінними з подальшим коригуванням на соціально-демографічні або екологічні фактори. Фахівці підтверджують, що це лише первинні результати дослідження, але навіть вони дуже показові. При цьому вчені також заявляють, що їх аналіз вимагає подальшого дослідження.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...