Все покажуть аналізи крові: Науковці розкрили секрет людського довголіття

У більшості з тих, хто дожив до 100 років, рівень цукру в крові в перші роки життя не перевищував 6,5, а рівень креатиніну - 125.

Вчені вивчили дані про стан здоров'я 44 000 шведів, простеживши їхнє життя протягом 35 років, аби з'ясувати, хто з них доживе до 100 років. Виявилося, що 85% тих, хто досяг цього віку, були жінками, пише ScienceAlert.

Дослідники спостерігали за 12 специфічними ознаками у крові, які ще називають біомаркерами. Саме вони дають змогу судити про різні функції організму. Зокрема, запалення, метаболізм, стан печінки та нирок.

"Деякі з цих біомаркерів навіть були пов'язані з процесом старіння в більш ранніх дослідженнях. Головним відкриттям останньої наукової роботи, присвяченої цьому, стало те, що у тих, хто відзначив свій сотий день народження, починаючи з шістдесяти років, як правило, спостерігався вищий рівень трьох конкретних біомаркерів: глюкози (цукру в крові), креатиніну (пов'язаного з роботою нирок) і сечової кислоти (побічного продукту травлення). У більшості з тих, хто дожив до 100 років, рівень цукру в крові в перші роки життя не перевищував 6,5, а рівень креатиніну - 125", - йдеться в дослідженні.

Так, виявилося, що деякі біомаркери чітко пов'язані з шансами дожити до 100 років. Зокрема, те, що у людей з нижчим рівнем загального холестерину і заліза в крові шанси стати довгожителями нижчі. Негативно на кількість прожитих років також впливають ненормовані рівні глюкози, креатиніну та печінки.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...