Все ще замінована росіянами: У МАГАТЕ відзвітували про поточну ситуацію на ЗАЕС

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) завершила буріння десяти свердловин підземних вод. Це робиться з метою забезпечення охолоджувальною водою зупинених реакторів після руйнування Каховської греблі російськими окупантами. Проте станцію все ще заміновано військами країни-агресора РФ. Про це заявив генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі. Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ, передають Патріоти України.

За його словами, зафіксовано нестачу кваліфікованих кадрів. "У спринклерні ставки, що охолоджують шість реакторів ЗАЕС і відпрацьоване паливо, тепер можна подавати понад 200 кубометрів води. МАГАТЕ було поінформовано, що на об'єкті планується пробурити додаткову свердловину, в результаті чого загальна кількість свердловин досягне 11, що, як очікується, буде 250 кубічних метрів води на годину для підтримки охолодження реакторів та басейнів відпрацьованого палива в поточному зупиненому стані. Ставок-охолоджувач ЗАЕС залишається непошкодженим, у ньому міститься великий обсяг води, яка також може забезпечити охолодження зупинених реакторів ЗАЕС протягом багатьох місяців", – сказав Гроссі .

Експерти цього тижня продовжили обходи ЗАЕС. Вони перевірили головні диспетчерські енергоблоки 2, 5 та 6. "Енергоблоки 2 і 5 залишаються у стані холодного зупинки, а енергоблок 6 – у гарячій зупинці. Під час обходу група не помітила якогось важкого озброєння, але підтвердила, що міни, про які повідомлялося раніше, залишаються на місці", – заявив гендиректор .

За його словами, кадрове забезпечення станції, як і раніше, викликає занепокоєння, адже значна кількість співробітників залишила ЗАЕС, включаючи ліцензованих операторів з головних диспетчерських.

Наразі рівень радіації на ЗАЕС залишається в нормі. Статус зовнішнього електропостачання ЗАЕС також змінився.

"Ці звіти є ще одним нагадуванням про потенційні ризики ядерної безпеки, з якими стикаються ядерні об'єкти та персонал об'єктів під час військового конфлікту в країні", – наголосив Гроссі.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...