Все так погано? В ООН напророчили скорочення населення України до 15 млн у 2100 році - інститут демографії відреагував

До 2100 року населення України може скоротитися до 15,3 мільйона людей. Про це йдеться у перегляді прогнозів народонаселення світу на 2024 рік, підготовленому Департаментом із економічних і соціальних питань Секретаріату ООН, передають Патріоти України

За даними ООН, станом на 1 січня 2024 року населення України становило 37 мільйонів 441 тисяча людей.

До 2026 року населення України зростатиме й сягне 39,7 мільйона, після чого кількість людей в країні почне щороку зменшуватися, вважають у ООН. Так у 2100 році чисельність населення може скоротитись до 15,3 мільйона осіб.

Заступник директора інституту демографії Олександр Гладун у коментарі "Українській правди. Життя" зазначив, що такий прогноз ООН – дуже песимістичний.

Він пояснив, що є кілька категорій демографічних прогнозів – оптимістичні, реалістичні та песимістичні. Кожен з них має свої параметри щодо народжуваності, смертності та міграції.

"Як на мене, це один з найбільш песимістичних прогнозів щодо нашої держави. Він напевно розроблений з урахуванням війни та відсутності жодних заходів демографічної політики.

Однак я б не радив сприймати прогноз ООН щодо демографії як якийсь реальний вирок України", – зазначив Олександр Гладун.

Прогнози також діляться за тривалістю – короткострокові (2-5 роки, є найбільш точними), середньострокові (10-15 років) та довгострокові (понад 50 років). Точність зменшується при збільшенні

В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти "Довгострокові прогнози треба розглядати як попередження – до чого може призвести розвиток подій при тих чи інших параметрах народжуваності, смертності, міграції.

На мою думку, найпесимістичніший прогноз для України в довгостроковій перспективі – це скорочення до 25 мільйонів громадян. Але навіть якщо чисельність населення почне стрімко скорочуватись, воно буде замінюватися людьми, які мігруватимуть з інших країн", – пояснив фахівець.

ТОП-6 європейських авто, які купувати не слід: У чому причина

вівторок, 16 липень 2024, 6:00

Європейські бренди відомі своїм стилем і продуктивністю. Часто вони пропонують ідеальне співвідношення ціни та якості, однак бувають виключення. Купівля авто - серйозна інвестиція, тож варто остерігатися певних моделей, які можуть не виправдати очікува...

Кому не треба проходити ВЛК щороку: У ТЦК дали пояснення

понеділок, 15 липень 2024, 23:50

Якщо людина не підлягає під мобілізацію з правових підстав надання відстрочки або перебування на спеціальному військовому обліку, ніхто таку особу щороку ганяти по ВЛК не буде. Представниця ТЦК Лариса Козак розповіла, кому не треба щороку проходити вій...