Всесвіт повний незбагненної краси: NASA зробило знімок незвичайного космічного об’єкта у формі руки

Космічна рентгенівська обсерваторія “Чандра” зафіксувала величезний об’єкт в нашій Галактиці, який нагадує руку. Він утворився внаслідок вибуху наднової зірки, повідомляє видання SPACE.com.

Релікт наднової у формі руки розташований на відстані близько 1 тис. Його назва – MSH 15-52.

Дослідники обсерваторії стверджують, що світло від вибуху цієї наднової досяг поверхні нашої планети близько 1 тис.700 років тому, що зробило MSH 15-52 одним з наймолодших залишків наднової, які відомі в галактиці Чумацький Шлях.

“Рука” виникла через загибель масивної зірки внаслідок вибуху наднової, який залишив після себе надщільний зоряний слід – пульсар. Навколо нього утворився міхур з енергійних частинок, який в поєднанні з уламками зірки створив структуру, що нагадує людську руку. Її протяжність становить 150 світлових років.

При цьому газова хмара, до якої ніби тягнеться рука, називається RCW 89.

Також вчені підрахували, що вибухова хвиля наднової, яка лежить біля кінчиків пальців руки, поширюється зі швидкістю близько 14 млн 500 тис. км/год, а матеріал, розташований ближче до долоні, ще швидше – 17 млн 700 тис. км/год.

«Хоча це напрочуд високі швидкості, насправді вони являють собою уповільнення залишків. За оцінками дослідників, щоб досягти далекого краю RCW 89, матеріал повинен переміщатися в середньому зі швидкістю майже 48 млн 200 тис.км/год», – стверджують члени команди «Чандри».

В обсерваторії пояснили, що різниця в швидкості вказує на те, що матеріал пройшов через газову порожнину з низькою щільністю, а потім сповільнився через попадання в RCW 89.

Не зможуть нічого вдіяти? У чому проблема рішення МЗС щодо обмежень для українських чоловіків за кордоном

субота, 27 квітень 2024, 8:30

Від 23 квітня 2024 року консульства України за кордоном за вказівкою Міністерства закордонних справ припинили надавати консульські послуги українським чоловікам (від 18 до 60 років), а підрозділи ДП "Документ" за кордоном взагалі припинили обслуговуван...

Депортації не буде? Одна з країн Європейського Союзу пообіцяла не висилати українців з недійсними паспортами

субота, 27 квітень 2024, 7:54

У Німеччині тимчасова посвідка на проживання для українців може бути отримана навіть без дійсного паспорта. Однак вона може бути видана лише за умови ідентифікації особи. Про це розповів представник Сенату Берліну у відповіді на запит DW, передають Пат...