"Всі ми - камікадзе": Колеги померлого від COVID-19 лікаря відверто розповіли, що коїться в лікарні Одеси (фото)

Смерть реаніматолога одеської міської лікарні Максима Белінова вразила українців. Чиновники малюють "красиву картинку" з забезпеченням медичних закладів, а лікарі кажуть, що без захисту вони практично приречені, передають Патріоти України. За день до смерті лікаря його рідні звернулися по допомогу до благодійного фонду, не вистачало ліків.

"Заразився від пацієнта, а захисту не було"

Пацієнт поступив до 10-ї міськлікарні ще наприкінці березня, два ПЛР-тести дали негативний результат. COVID-19 був підтверджений уже посмертно. Потім з'ясувалося, що заразився реаніматолог, який інтубував цього пацієнта з пневмонією. Тиждень лікарі інфекційної лікарні намагалися врятувати свого колегу Белінова, однак їм не вдалося.

Реаніматолог Максим Белінов. Facebook Катерини Ножевнікової

Як розповіли лікарі, на персонал лікарень лягає колосальне "вірусне навантаження" і тому важкий перебіг хвороби може бути навіть у тих, хто не має хронічних захворювань.

"Розумієте, якщо лікар під час тієї ж інтубації не перебуває у максимальному захисті (костюм, маска, щиток і т.д.), то зараження практично гарантовано. Всі ми – камікадзе! Ми стоїмо перед вибором: або годувати сім'ю, або витрачати зарплатню на захисні засоби. Ось і ризикуємо"

Лікарі 10-ї міськлікарні на умовах збереження анонімності також відзначили, що медпрацівники не отримали необхідних засобів захисту.

"Не бачили жодного медпрацівника в захисному костюмі, респіраторі і щитку. Видали якісь маски, але вони не захистять від коронавірусу. Ну і в загальному коридорі повісили бактерицидні лампи і встановили дозатори з дезінфікуючими засобами. На вході в поліклініку сімейні лікарі вимірюють усім температуру і стежать, щоб усі були в масках. Ось і все", – наголосили лікарі.

За їхніми словами, це, звичайно, не вирішує проблему, оскільки відвідувачі можуть бути заражені, але не знати про це. Єдиний варіант зберегти здоров'я і працездатність лікарів – забезпечити захисними засобами не тільки персонал опорних лікарень, а всіх.

"За день до смерті Максима до нас звернулися його родичі"

Директорка благодійного фонду "Корпорація монстрів" Катерина Ножевнікова розповіла, що напередодні смерті Белінова до фонду звернулися його рідні.

"Родичі лікаря попросили допомогти з придбанням медикаментів для його лікування, оскільки вони не справляються. А вже наступного ранку подзвонили і сказали, що Максим помер"

Засновниця фонду додала, що ситуація з нестачею ліків – "звичайна справа", однак чиновники про це мовчать. "Ситуація, звичайно, вкрай сумна. Але як би страшно не звучало, у нас таке скрізь. Люди змушені докуповувати медикаменти – всі про це знають, але влада, департаменти потім рапортують, що все є, нічого не треба", – додала Катерина.

Її також вразила інформація, оголошена 18 травня під час засідання оперативного штабу з COVID-19. Чиновники міського відділу охорони здоров'я заявили, що Белінов "перебував у депресії і навіть відмовився від кисневої маски". Катерина Ножевнікова переконана, що це не так.

"Ця заява – нісенітниця! Максим до останнього розмовляв із сім'єю, з колегами. Говорив, що він вибереться і все буде нормально". Катерина повідомила, що фонд чекає заявку від 10-ї міськлікарні, а поки відомо, що в приймальному відділенні немає респіраторів. Волонтери вже везуть допомогу медикам.

Засновниця фонду "Корпорація монстрів" також говорить, що спроба створити чиновниками красиву картинку вже неабияк втомила, а реалії зовсім інші.

"Ситуація в 10-й міськлікарні – така ж, як і в інших. Ось в Одесі є лікарня водників, яка призначена госпітальної базою. Тобто, там приймають ургентних пацієнтів із COVID. Але ось у людини апендицит, їй повинні зробити ПЛР-тест і тоді вже з підтвердженим COVID-19 відвезти на госпітальну базу. У нормальних країнах цей тест роблять до 6 годин, у нас – п'ять днів. Пацієнт з апендицитом буде ці п'ять днів чекати? Так, пацієнти без симптомів коронавірусної інфекції потрапляють в усі лікарні – а в них працюють лікарі без засобів захисту", – поділилася Катерина.

Є й проблема з реагуванням влади на ті загрози. "Тільки сьогодні чиновники розродилися документом, де розписаний маршрут пересування пацієнтів із коронавірусом, хто кого повинен куди везти і так далі", – повідомила Ножевнікова.

Затверджено регіональний алгоритм госпіталізації пацієнтів із коронавірусом. Документ датовано 15 травня

Виходить замкнуте коло. Зрозуміло одне: без серйозного фінансування, забезпечення лікарів захисними засобами й оперативного проведення тестів ситуація буде погіршуватися.

Коханка була з ФСБ? Німецький мільярдер, оголошений мертвим шість років тому, знайшовся в Москві

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:32

Автори журналістського розслідування вважають, що Гауб міг втекти до Москви через тіньові оборудки з росіянами. Його коханку підозрюється у зв'язках з ФСБ. . Німецько-американський магнат роздрібної торгівлі, 64-річний мільярдер Карл-Еріван Гауб, який...

До 600 євро на людину: Названо суми, які роздають біженцям з України в найпопулярніших країнах ЄС

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:56

Українські переселенці, шукаючи притулок за кордоном, можуть розраховувати на фінансову підтримку від країни, де вони перебувають. Найбільше українських біженців знаходиться у Німеччині, Франції, Італії, Польщі та Чехії. Розміри соціальних виплат від ц...