Втратили дорогоцінний час аби розікрати кошти: Прокуратура відкрилва провадження проти керівництва КП "Плесо" за фінансові зловживання в ході підогтовки порятунку озера Синє на Виноградарі

Тіньові оборудки чиновників призвели до затримки робіт на кілька років, внаслідок чого водойма вперше за тисячі років повністю пересохла, а її фауна загинула. Внаслідок людської діяльності та замулення останніх джерел, озеро наповнювали лише опади

Під час розчистки та благоустрію озера Синє на Виноградарі завдали збитки у розмірі понад 700 тисяч гривень. Внаслідок чого колишньому посадовцю КП "Плесо" повідомили про підозру. Про це повідомили у Київській міській прокуратурі, передають Патріоти України.

Слідством встановлено, що у 2018-2019 роках було розроблено проєктну документацію на розчистку та благоустрій озера Синє у Подільському районі. Підозрюваний, не отримавши результатів експертних звітів щодо розгляду цієї проєктної документації, безпідставно уклав договір на її доопрацювання, на що було витрачено майже 124 тисячі гривень з бюджету.

У той же час на момент реалізації проєкту благоустрою та очистки озера, яке вже значно обміліло, проєкт вже частково втратив свою актуальність. Також експертиза встановила, що перспективи відновлення озера Сине виглядали малоймовірними, зважаючи на геолого-гідрогеологічні умови території, а також зміни клімату та забудову території. Тобто витрачені кошти жодним чином не покращили б стан озера.

Таким чином, укладення у 2019 році вказаного договору та перерахування коштів призвело до матеріальних збитків внаслідок необґрунтованих витрат бюджетних коштів. З урахуванням висновків проведених експертиз, розмір збитків, завданих через безпідставне доопрацювання проєктної документації та несвоєчасність укладення договору на розчистку та благоустрій озера Синє становить понад 700 тисяч гривень.

Нагадаємо, що на початку вересня 2024 року за рахунок бюджетних коштів знову розпочались роботи із відновлення озера Синє, яке рік тому майже висохло.

Раніше ми писали, що роботи з порятунку озера були заплановані ще на минулий рік, проте повномасштабне вторгнення внесло корективи. Обміліле озеро планували розчистити на глибину 5 метрів, відновити його гідрологічний режим через відкриття підземних джерел й наповнити водою природним шляхом.

У червні 2024 року КП "Плесо" оголосило шостий тендер на суму 96,3 млн гривень на розчистку озера Синє у Подільському районі Києва, але торги знову не відбулися. Кожного разу пропозиції учасників відхиляли. Тендери скасовували через неспроможність учасників якісно підготувати документи або через подання пропозицій, що перевищували встановлений ліміт фінансування.

"Ти - погана матір, нацисти вас вб'ють": Росіянка розповіла, чому переїхала в Україну після початку повномасштабної війни після початку повномасштабної війни (відео)

неділя, 13 жовтень 2024, 23:55

Росіянка Світлана Гвоздікова переїхала до України після початку повномасштабної війни. Жінка вирішила покинути РФ, бо не поділяла погляди співгромадян на військову агресію своєї країни. Наразі з дитиною вона проживає в Одесі, спілкується українською мо...

У Рівному школяр тікала від поліції на викраденому автомобілі

неділя, 13 жовтень 2024, 23:40

У Рівному 14-річний хлопець тікав від поліції на викраденому автомобілі Mitsubishi Pajero. Про це 13 жовтня повідомили в Патрульній поліції Рівненської області, передають Патріоти України. “Учора вранці ми помітили автомобіль, який наїхав на бордюрний ...