Втратив руку та обидві ноги: Воїн із потрійною ампутацією вчиться жити з протезами (фото)

24-річний Денис Кривенко пройшов багато гарячих точок без поранень, але у січні потрапив під російський снаряд. Він не сумує і вперто тренується, щоб знову ходити на штучних ногах, мріє керувати автомобілем і займатися спортом, передають Патріоти України.

Кривенко наново вчиться жити, втративши на війні руку та обидві ноги. Він поділився подробицями із журналістами "Української правди".

Потрапив під снаряд – втратив руку та ноги

У 19 років Денис Кривенко пройшов строкову службу в армії, а потім влаштувався працювати на сталеливарний завод у Кропивницькому, де у березні 2022 року йому вручили повістку у зв'язку з мобілізацією. Молодий чоловік каже, що до цього двічі приходив у військкомат самостійно, але тоді його не взяли.

Після проходження медкомісії Дениса зарахували до 57 штурмової бригади, а незабаром він разом із побратимами обороняли Рубіжне на Луганщині. Майже за рік війни боєць пройшов багато гарячих точок без поранень, але 3 січня потрапив під протитанковий снаряд під час відступу в одному із сіл, яке штурмували значні сили ЗС РФ.

"Я відразу втратив праву ногу та ліву руку, половину автомата "відрізало". Ліва нога була закручена. Пацани думали, що можна її врятувати, але вона висіла на шкірі", — розповів Денис Кривенко.

Бойові товариші надали пораненому першу медичну допомогу, начепили турнікети на пошкоджені кінцівки та винесли з поля бою. За словами Дениса, він не відчував болю від поранень, лише турнікети давили. Воїна доправили до шпиталю у Краматорську, а звідти перевели до лікарні імені Мечникова у Дніпрі. "Наступного дня на перев'язці вже жартувати почав. Мовляв, що ви робите, навіщо бинтуєте — ноги мої назад несіть", — поділився українець.

Нове життя з протезами

За кілька тижнів пацієнта доправили до Вінниці на реабілітацію. Денис вважає, що йому пощастило з хірургом, який у мирний час оперував щитовидні залози та животи, ампутацією ж зайнявся вперше. На другий день після переведення з Дніпра він посадив бійця, щоб той звикав. Надалі реабілітологи щодня займалися чоловіком, поступово збільшуючи час тренувань, щоби той відновив тонус м'язів спини.

Коли Денис був готовий, то німецькі та українські фахівці поставили йому в Німеччині міоелектричний (біонічний) протез руки, кисть якого може здійснювати кілька рухів та утримувати предмети. Як пояснила головна протезистка реабілітаційного центру Superhumans у Львівській області Вікторія Оліх, на сьогодні протези не можуть повністю замінити роботу руки. Біонічні моделі допомагають справлятися з багатьма завданнями, але бояться пилу, води та розраховані приблизно на 2-3 роки.

Денису також виготовили протези обох ніг, на яких довелося знову вчитися ходити. Під час тренувань протезисти поступово збільшували довжину трубок, щоб пацієнт тренував м'язовий корсет та рівновагу. За словами Дениса, з кожним підйомом йому ставало дедалі важче, зараз його зріст на штучних ногах становить 1,7 метра, а раніше був 1,85 метра.

Через поранення хлопець вже не зможе повернутися на фронт, тож він мріє проявити себе у спорті. Через рік, коли культи (ампутовані кінцівки) остаточно сформуються, йому нададуть спортивний протез, який дозволить бігати – для цього їх оснащують електронними колінами та гомілками. Крім того, Денис планує знову керувати автомобілем, що цілком можливо навіть із протезами.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...