Ви будете вражені! Вчені назвали побутовий прилад, який вбиває 19 000 американців щороку

Газові плити давно стали одним із основних побутових приладів людства. Але нове дослідження показує невидимі небезпеки, що ховаються за цим культовим блакитним полум’ям. Дослідники зі Стенфордського університету виявили, що газові плити спричиняють приблизно 19 000 смертей дорослих щороку лише у США. Про це пише Inside Climate News, передають Патріоти України.

Рецензоване дослідження також показує, що газові плити збільшують вплив забруднення діоксидом азоту до 75%. Попри те, що автори дослідження застерігають від паніки, ризики для здоров’я від газових плит пов’язані з тривалим щоденним впливом шкідливого забруднення повітря в приміщенні.

Рік у рік цей вплив зростає та збільшує ризик респіраторних захворювань. Ці ризики непропорційно впливають на різні раси. Так, індіанські домогосподарства зазнають на 60% більше впливу діоксиду азоту, ніж у середньому, тоді як чорношкірі та латиноамериканці мають на 20% більше впливу.

"Бідні люди дихають бруднішим повітрям надворі. А якщо у них є газова плита, вони дихають їм і в приміщенні", — зазначив один із авторів дослідження.

Особливо вразливі діти. Вдихання діоксиду азоту, чадного газу та бензолу з газових плит, навіть у невеликих кількостях, може загострити астму та збільшити ризик розвитку лейкемії.

"Ми повинні зосередитися на рішеннях щодо зменшення забруднення повітря в приміщеннях, щоб спробувати захистити дітей, вагітних жінок, людей похилого віку, дорослих і громадське здоров’я в цілому", – наголосила лікарка Карі С. Надо, яка спеціалізується на дитячій астмі та імунології та яка є співавтором дослідження.

Політики починають діяти проти цієї невидимої загрози. Законодавці Каліфорнії розглядають закон, який вимагатиме друку попереджувальних етикеток на газових плитах. Нью-Йорк також заборонив підключення газових плит в багатьох нових будівлях.

Однак компанії вже пропонують доступні портативні індукційні пальники, які не мають ризику забруднення повітря в приміщенні газом.

Українських водіїв можуть штрафувати на 34 тис.: Ось за що каратимуть

середа, 18 вересень 2024, 17:56

В Україні планують ввести нові штрафи для водіїв, які використовують транспортні засоби, що створюють надмірний шум. Відповідно до законопроєкту №9564, за порушення шумових норм водіям загрожують значні штрафи, які можуть досягати 34 000 гривень, перед...

Українцям обіцяють індексацію пенсій у 2025 році: Ось на скільки підвищать виплати

середа, 18 вересень 2024, 17:42

У проекті Держбюджету на 2025 рік не планується підвищення мінімальної зарплати (вона залишиться на рівні 8 тисяч гривень), а також середнього прожиткового мінімуму (різні для різних категорій) та мінімальної пенсії (2 361 грн), проте індексація пенсій...