
Зелень прийнято вважати найкориснішим продуктом, але деякі її види можуть стати причиною проблем зі здоров’ям, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Справа ось у чому. Деякі види зелені багаті на жиророзчинний вітамін К, який відповідає за систему гомеостазу. Тобто цей вітамін допомагає згортанню крові, через що відбувається швидке загоєння ран, тому люди не стікають кров'ю за найменших кровотеч.
Однак, якщо є підвищений ризик тромбоутворення, треба відмовитися від цієї зелені. Особливо це стосується тих людей, яким призначено лікування коагулянтами – препаратами, які розріджують кров. Бо за вживання цих видів зелені їхня дія значно послабшає.
На першому місці за вмістом вітаміну К опинилася петрушка, 100 грамів цієї зелені містить 20 добових доз вітаміну К, що підвищує ризик тромбозу. Окрім того, вітаміну К також багато в базиліку, у 100 грамах якого міститься 7 добових доз. Третє місце посідає шпинат, він містить у 100 грамах 6 добових доз вітаміну К.
З 1 січня 2026 року українські виробники алкогольних напоїв більше не зможуть використовувати слово коньяк на своїх етикетках. Усі компанії мають перейти на назву бренді - це вимога Угоди про асоціацію з ЄС, яка гарантує захист географічних назв, перед...
Жителі Київщини повідомили про рідкісну знахідку - на території області виявили мертвого скорпіона, який зазвичай живе у південних штатах США. Свідки поділилися фото, а біологи зараз з’ясовують, що це за вид, передають Патріоти України. Попередньо спец...