Ви будете здивовані! Вчені встановили, хто розумніший і має кращу пам'ять - "жайворонки" чи "сови"

Англійські вчені дослідили когнітивні функції людей "жайворонків", які рано лягають спати та рано прокидаються, і "сов", що часто засиджуються до ночі. Результати аналізу показали, що любителі пізніх підйомів мають кращу пам’ять та більш активні протягом дня, передають Патріоти України.

Велика кількість відомих діячів культури належить до хронотипу "сов", що підтверджує високий рівень інтелектуальних здібностей, пише The Guardian. Функціонування їх центральної нервової системи має кращі показники.

У процесі дослідження взяли участь понад 26 000 людей, які пройшли низку тестів на інтелект, реакцію та пам’ять. Вчені зібрали інформацію про тривалість сну членів експерименту та час, коли вони почувають себе найбільш бадьорими і продуктивними. Виявилося, що особи, які пізно лягають спати, мають кращі результати перевірки когнітивних функцій, ніж поціновувачі ранніх підйомів.

"Ми виявили, що тривалість сну безпосередньо впливає на роботу мозку, і ми вважаємо, що проактивне керування режимами сну дійсно важливо для покращення та захисту роботи нашого мозку", – пояснив один із дослідників Дацин Ма.

Науковці наголосили, що кожна людина має прислуховуватися до потреб власного організму та спати достатню кількість годин на день. Лише за такої умови вдасться підтримувати здорове функціонування центрального відділу нервової системи: "Без детальної картини того, що відбувається в мозку, ми не знаємо, чи впливає хронотип "ранкової" чи "вечірної" людини на пам'ять і мислення, чи зниження когнітивних функцій спричиняється змінами в режимі сну".

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...