Ви будете здивовані: Від яких хвороб допоможе вилікуватися... безсоння

Зараз, з появою відстежувальних пристроїв, багато людей стають одержимі ідеальним сном, але не варто занадто перейматися цим питанням.

"Навіть отрута в малих дозах — ліки, або про депривацію сну. Сон — найважливіший елемент здоров'я. Тривале позбавлення сну викликає захворювання, позбавленням сну катують, але в малих дозах це може бути корисним", - пише лікар Андрій Бєловешкін у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Людська культура з найдавніших часів мисливців-збирачів містить танці або ритуали, що виконуються всю ніч, аж до світанку, але, зазвичай, не частіше разу на місяць або ще рідше. Можна згадати цілонічні чування, вігілії, буддійський дончод-хурал та інші обряди, що тривають аж до ранку. Ще давні римляни знали, що безсонна ніч здатна на деякий час позбавити людину від депресії. Втім, потім це знання було втрачено й інтерес до депривації сну повернувся тільки в 60-70-х роках минулого століття.

Депривація сну допомагає при важких формах депресії, які не відповідають на антидепресанти. Сканування мозку показує високу дофамінову активність у мезолімбічній системі. Незвичайні відчуття після безсонної ночі частково обумовлені підйомом дофаміну.

Існує кілька хронобіологічних методів лікування депресії: депривація сну повна — sleep deprivation (SD), wake therapy (WT) з пробудженням о першій годині ночі, sleep phase advance (SPA) коли ми раніше лягаємо, light and dark therapy (LT, DT), лікування яскравим світлом (Bright light therapy (BLT)), про яке я докладно писав раніше. Часто використовується потрійна хронотерапія: поєднання BLT, SD і SPA (депривація сну, яскраве світло вранці, ранній відхід до сну). З немедикаментозних способів хронотерапія працює навіть краще за фізичну активність (поліпшення у 41% в групі депривації проти 13% у групі тренувань у перший тиждень, 62% проти 38% за 28 тижнів). Давно було відмічено, що більш ранній відхід до сну пов'язаний з низьким ризиком депресії.

Ще зверніть увагу, що позбавлення сну після гострого стресу знижує ризик посттравматичного стресового розладу. Адже під час сну інформація з короткочасної пам'яті переходить в довготривалу, а позбавлення сну порушує цей процес. Безсонна ніч стирає спогади та послаблює емоційну реакцію на подію. Парадоксально, але позбавлення сну може допомогти вилікувати безсоння. Обмеження сну підвищує «тиск сну», тому може посилювати сонливість наступної ночі. Як окремий метод не застосовується, використовується у складі когнітивно-поведінкової терапії безсоння.

Зараз, з появою відстежувальних пристроїв, багато людей стають одержимі ідеальним сном. Але таке занепокоєння може ще сильніше його порушувати - вчені цю одержимість назвали ортосомнія (за аналогією з орторексією). Всі крайнощі шкідливі, і, як бачите, навіть безсонна ніч може бути корисною".

Джерело: НВ

Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...