Ви будете здивовані: Названо найбільш шкідливі та корисні для здоров'я каші

Фахівці стверджують, що каші можуть як покращити стан здоров'я, так і завдати йому значної шкоди. Експерти Національного дослідницького центру "Здорове харчування" склали рейтинг п'яти найбільш здорових каш для сніданку, а також антирейтинг цих страв, повідомляють Патріоти України.

За словами експерта, всі каші, які ми можемо розглядати як корисні, повинні робитися з цільнозернових круп. З таких продуктів ми отримуємо корисні повільні вуглеводи як джерело енергії, а також клітковину, мікроелементи й вітаміни. Ці цінні речовини містяться тільки в цільнозернових крупах і, на жаль, зникають при їхньому перемелюванні й подальшій обробці.

Найбільш корисні крупи, з яких варто починати свій день:

Коричневий та дикий рис

Він багатий на калій й тому дуже корисний для серцево-судинної системи. А також сприятливо діє на шлунково-кишковий тракт. Оскільки при перетравленні рис м'яко обволікає стінки шлунка. Вам потрібен не білий, а бурий або коричневий рис.

Гречка

У ній міститься мідь, а також корисні речовини - флавоноїди, які сприяють зміцненню судин. До речі, саме тому гречку нерідко призначають хворим після операції. Гречка дуже корисна і для дитячого харчування. Купуйте крупу-ядрицю, яку потрібно варити 20 хвилин з гаком, радить експерт.

Цільнозерновий геркулес (вівсянка)

Головна цінність такої каші - бета-глюкан. Це дуже корисний підвид клітковини. Він підтримує тривале відчуття насичення. І можна спокійно дожити до обіду без шкідливих перекусів. Варити вівсянку експерт радить на воді, додаючи молоко лише потім. І заправляти олією, а не вершковим маслом. Таким чином наш організм отримає корисні моно- і поліненасичені жири, які також створюють відчуття ситості на тривалий час.

Перловка

У ній багато клітковини. Причому вона міститься не тільки в зовнішній частині ядра, як у більшості інших круп, а у всьому зерні. Перевагою перловки є те, що ця крупа некалорійна. 100 грамів (тобто півсклянки) перловки містять всього близько 120 калорій. При цьому в них 7 г клітковини, близько 10% денної норми вітаміну В3 і близько 30% денної норми селену. А ще калій і фосфор. Особливо корисна ця каша людям, що страждають від діабету.

Кіноа

Ця псевдозернова (насправді вона належить до листових овочів) культура родом з Південної Америки. У кіноа високий вміст білка, також ця культура багата на магній, калій, мідь і цинк. У ній містяться вітаміни групи B, серед яких піридоксин, тіамін, рибофлавін, фолієва кислота, пантотенова кислота, ніацин.

Є види круп, яких краще взагалі уникати:

Білий рис

Будь-яке шліфоване зерно втрачає багато корисних властивостей і стає легкозасвоюваним вуглеводом. Така їжа швидше евакуюється зі шлунка, дає менше почуття насичення. Крім того, у білому рисі практично немає вітамінів й інших важливих для нас речовин, що містяться в сірому або бурому рисі.

Манка

Це продукт найдрібнішого помолу пшениці. В результаті такої обробки крупа не містить клітковини, корисних мінералів, вітамінів в ній мінімум. Основна складова манки - крохмаль. Через це у крупи дуже високий глікемічний індекс. Її єдиною перевагою є легка і швидка засвоюваність, тому вона вважається або дитячим харчуванням, харчуванням або для хворих. Дорослим людям часто їсти її на сніданок не рекомендується. Але й педіатри зараз не радять напихати дітей манкою, оскільки швидких вуглеводів у сучасних малюків у доступі й так достатньо. Вівсяна каша швидкого приготування

Геркулес дрібного помелу за своїми властивостями значно відрізняється від цільнозернової вівсянки. Така крупа погана тим, що в ній набагато менше харчових волокон. І коли ви їсте таку кашу, то не отримуєте корисних речовин, які містяться в цільнозерновій крупі (наприклад, згаданих бета-глюканів). Зате поглинаєте багато швидко засвоюваних вуглеводів. Крохмаль, що міститься в крупі, буде швидко розкладатися, а почуття насичення миттєво мине. І ефект для вашого організму від каші буде приблизно таким же, як після солодкого десерту, а не корисного сніданку.

У РФ двоє силовиків встановили рекорд з найбільшого хабара в історії країни, але "не поділились, з ким треба"

четвер, 18 квітень 2024, 12:52

Російська влада звинуватила двох тепер уже колишніх силовиків в отриманні найбільшого хабара в історії країни, інформують Патріоти України. Як повідомляється, злочинну схему організував Георгій Сатюков, який працював в управлінні «К» МВС РФ, що спеціал...

"Великий красень, дуже агресивний": В Одесі рідкісна змія покусала директора зоопарку (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 12:29

В Одесі червонокнижна змія заповзла у житловий сектор та покусала директора Одеського зоопарку, який її ловив, інформують Патріоти України. Як розповів директор звіринця Ігор Біляков, вчора йому зателефонували співробітники ДСНС та розповіли, що на тер...