"Ви, хлопці, не переживайте. Я ще під час Другої світової санітаркою була": Двох захисників України, поранених в Іловайську, врятувала 90-річна українка (фото)

Двох добровольців із батальйону "Донбас", які пораненими йшли з центру Іловайська 19 серпня 2014 року, сховала у себе в квартирі місцева жителька - 90-річна Клавдія Іванівна. Бабуся допомогла українським воїнам перев'язати рани і, незважаючи на можливість обшуків, приховувала "Бішута" і "Нікітоса" в своїй оселях. Про це повідомляється в матеріалі Reporters, передають Патріоти України.

Журналісти опублікували фотографії бабусі разом з українськими захисниками. Клавдія Іванівна померла в 2019 році.

Бійці добровольчого батальйону розповіли, що в квартиру українки на другому поверсі в центрі Іловайська вони зайшли самі. Обидвоє, йдучи з оточення, отримали контузії і кульові поранення: "Нікітосу" прострелили коліно, а "Бішута" від смерті врятував шолом, об який зрикошетила куля, надколовши череп.

Бабуся, яка ховалася від обстрілу у ванній, почула шум. Воїни попросили допомоги, і Клавдія Іванівна промила й обробила їхні рани. У цей час, як згадали добровольці, жінка посміхалася, розповідала їм, як старим знайомим, про переваги поганого слуху. Мовляв, менше чує стрілянину та вибухи.

"Ви, хлопці, не переживайте. Я ще під час Другої світової санітаркою була, то трохи на медицині розбираюся. Підлатаю вас – як новенькі будете", – говорила українка. Українські захисники згодом виїхали за блокпости бойовиків, придумавши собі легенди.

"Нікітос" поїхав за два тижні, я – за три. Вивозив нас один із місцевих патріотів. Я перетинав блокпост неголений, із перегаром, у пом'ятому одязі та кепці, яка приховувала рану. В руках мав робочий чемоданчик, мовляв, простий ремонтник, ось мій склоріз.

А "Нікітосу" перед тим, як він поїхав, зробили йодовую сітку на нозі – коли його зупинили на блокпосту, як ми й очікували, він сказав, що вставляв у місті вибиті шибки, шматок рами впав на ногу, ось вона й набрякла – бачите, йодова сітка. Задерти штани до коліна, на щастя, ніхто не вимагав. Нам обом знову пощастило", – згадав "Бішут".

Це варто знати! Що не можна робити в Страсний тиждень

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:44

У дні Страсного тижня дотримуються особливо суворого посту, не можна ходити на цвинтарі, поминати померлих. Православні готуються до світлого свята Великодня. Вони наводять лад у своєму будинку, готують частування для святкового столу, передають Патрі...

Зворотній потік? ДПСУ затримала "мандрівників" в гідрокостюмах, які нелегально повертались до України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:28

Прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону, які намагались повернутись до України через брак роботи у Німеччині, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал Державної прикордонної служби (ДПСУ). "Двох чоло...