Ви можете купити "отруту"! Українцям розповіли, як відрізнити натуральний хліб від фальсифікату зі шкідливими добавками

Хліб в Україні стрімко дорожчає, але це не єдина проблема. Справа в тому, що інколи на прилавках магазинів можна зустріти неякісні хлібобулочні вироби, які продаються по досить високій ціні. Українським споживачам розповіли, як відрізнити натуральний хліб від продукту зі шкідливими домішками, що додаються заради зменшення собівартості виробу, передають Патріоти України.

При покупці хліба звертайте увагу на колір м’якушки. Білосніжний колір пшеничної буханки говорить про те, що борошно вибілювали. Це означає, що з нього прибрали клітковину і додали хімічні відбілювачі. Такий хліб не є корисним для здоров'я. Та й взагалі білий хліб краще не вживати.

Чорний хліб набагато корисніший. Наприклад, в ньому набагато менше калорій, але деякі виробники для насиченості кольору додають у хліб какао-порошок або кармін, і тоді хліб має колір чорної кави. Ідеальний відтінок житнього хліба – темно-коричневий.

Цукор у хлібі - ще один шкідливий інгредієнт. Якщо хліб має привабливу карамельну скоринку, то швидше за все, у нього додали більше цукру, ніж потрібно. Хлібна скоринка темніє у результаті карамелізації цукрів. Чим темніша випічка, тим більше в ній цукру. Діабетики, скуштувавши такий хліб, можуть отримати скачок цукру у крові.

Для зовнішньої привабливості хлібу та запашного аромату виробники люблять додавати у тісто розпушувачі і підсилювачі смаку. Якщо ви бачите, що продавець ріже хліб і під його ножем дуже багато крихт, значить, це випічка з борошна низької якості. Якісний хліб не має сильно кришитися. Якщо на нього натиснути, то він швидко відновить свою форму, вм’ятини не залишаться.

Якщо в хлібі є порожнечі, то він неякісний. Зовні такий буханець можна впізнати по нерівній поверхні. Великі пори утворюються через підвищений вміст вологи та її нерівномірне випаровування. З цієї ж причини може виникнути такий дефект, як водяні кільця – плями з пухкою м’якушкою.

Все більше людей обирають корисний цільнозерновий хліб. Але виробники і тут обдурюють покупців. Щоб перевірити якість хлібопекарського борошна, спробуйте відокремити зерно від буханця. Якщо зерно легко відходить, значить, хліб виготовлений з борошна вищого сорту. Справжній цільнозерновий хліб буде сіро-коричневого кольору з невеликою кількістю пор в м’якушці. Поверхня його повинна бути шорсткою, а сам хліб – важким.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...