Ви можете купити "отруту"! Українцям розповіли, як відрізнити натуральний хліб від фальсифікату зі шкідливими добавками

Хліб в Україні стрімко дорожчає, але це не єдина проблема. Справа в тому, що інколи на прилавках магазинів можна зустріти неякісні хлібобулочні вироби, які продаються по досить високій ціні. Українським споживачам розповіли, як відрізнити натуральний хліб від продукту зі шкідливими домішками, що додаються заради зменшення собівартості виробу, передають Патріоти України.

При покупці хліба звертайте увагу на колір м’якушки. Білосніжний колір пшеничної буханки говорить про те, що борошно вибілювали. Це означає, що з нього прибрали клітковину і додали хімічні відбілювачі. Такий хліб не є корисним для здоров'я. Та й взагалі білий хліб краще не вживати.

Чорний хліб набагато корисніший. Наприклад, в ньому набагато менше калорій, але деякі виробники для насиченості кольору додають у хліб какао-порошок або кармін, і тоді хліб має колір чорної кави. Ідеальний відтінок житнього хліба – темно-коричневий.

Цукор у хлібі - ще один шкідливий інгредієнт. Якщо хліб має привабливу карамельну скоринку, то швидше за все, у нього додали більше цукру, ніж потрібно. Хлібна скоринка темніє у результаті карамелізації цукрів. Чим темніша випічка, тим більше в ній цукру. Діабетики, скуштувавши такий хліб, можуть отримати скачок цукру у крові.

Для зовнішньої привабливості хлібу та запашного аромату виробники люблять додавати у тісто розпушувачі і підсилювачі смаку. Якщо ви бачите, що продавець ріже хліб і під його ножем дуже багато крихт, значить, це випічка з борошна низької якості. Якісний хліб не має сильно кришитися. Якщо на нього натиснути, то він швидко відновить свою форму, вм’ятини не залишаться.

Якщо в хлібі є порожнечі, то він неякісний. Зовні такий буханець можна впізнати по нерівній поверхні. Великі пори утворюються через підвищений вміст вологи та її нерівномірне випаровування. З цієї ж причини може виникнути такий дефект, як водяні кільця – плями з пухкою м’якушкою.

Все більше людей обирають корисний цільнозерновий хліб. Але виробники і тут обдурюють покупців. Щоб перевірити якість хлібопекарського борошна, спробуйте відокремити зерно від буханця. Якщо зерно легко відходить, значить, хліб виготовлений з борошна вищого сорту. Справжній цільнозерновий хліб буде сіро-коричневого кольору з невеликою кількістю пор в м’якушці. Поверхня його повинна бути шорсткою, а сам хліб – важким.

"Звучить добре, але на практиці реалізовується не всюди": Військові скаржаться, що постанова Кабміну щодо виплати в 1 млн за програмою 18-24 не реалізовується

середа, 14 травень 2025, 23:25

Проєкт «Контракт 18-24», який передбачає одноразову виплату військовослужбовцям у розмірі одного мільйона гривень, викликає чимало запитань серед самих військових. Один із бійців батальйону «Айдар» повідомив, що попри те, що повністю підпадає під усі к...

В оновленій версії тільки один українець: Ломаченко вилетів з рейтингу найкращих боксерів світу

середа, 14 травень 2025, 22:12

Боксеру Василю Ломаченку не знайшлось місця в оновленому рейтингу найкращих боксерів світу в легкій вазі. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на сайт журналу The Ring. Чемпіон IBF (Міжнародної боксерської федерації) та IBO (Міжнародної бо...