
Звичні продукти харчування, серед яких сіль, можуть підвищувати ризик виникнення онкозахворювань. Дослідження, у якому спостерігали за 40 000 японців протягом 11 років, показало, що сіль впливає на ризик розвиткураку шлунка, передають Патріоти України.
Группа з Науково-дослідного інституту Національного онкологічного центру переглянула анкети з описом дієтичних звичок усіх учасників, пише Еxpress. В результаті було виявлено близько 500 випадків раку шлунка. Подвоєння ризику відбулося серед любителів солі, які, за оцінками, споживали від 12 до 15 грамів на день.
Керівник дослідження Шоічіро Цугане уточнив: "На додаток до споживання солі наше дослідження також показує, що куріння та низьке споживання фруктів та овочів збільшує ризик раку шлунка, особливо у чоловіків". Тім Кей, епідеміолог із Cancer Research UK, додав, що особливо сильно на ризик раку шлунка впливають маринади та солона риба.
Крім того, сіль у поєднанні з іншими факторами може спровокувати серцево-судинні захворювання, такі як високий кров'яний тиск, хвороби серця та інсульт. Лікарі пояснюють це тим, що сіль викликає зневоднення, що змушує серце працювати з більшим навантаженням.
Примітно, що зв'язок між ризиком раку шлунка та вживанням солі помітили ще у 2012 році, тоді Світовий фонд дослідження раку закликав скоротити вживання продуктів із вмістом цього компоненту. Прозвучали навіть дані, що кожен сьомий випадок хвороби у Великій Британії можна було б запобігти шляхом контролю за кількістю з'їденої солі. Натомість фахівці рекомендували їсти більше свіжих овочів та фруктів.
Зазначимо, що рак шлунка зайняв шосте місце серед найбільш поширених видів раку у світі в 2020 році, це близько 1,09 мільйона діагнозів. Перші симптоми раку шлунка включають стійкий розлад шлунка, печію, застій газів та часту відрижку.
Активні обстріли у містах підштовхують людей тимчасово переїжджати до сіл, адже там мешканці почуваються безпечніше та спокійніше. Про це заявила Директорка Інституту демографії НАН України Елла Лібанова у етері одного з телеканалів, передають Патріоти...
Хоча цифровий військово-обліковий документ Резерв ID у застосунку Резерв+ став основним, паперовий документ залишається дійсним. Про це розповів керівник директорату цифрової трансформації Міноборони України Артем Романюков в ефірі телемарафону Єдині н...