Виглядає не дуже привабливо: Вчені знайшли самого раннього з відомих предків людини (фото)

Скам'янілості, що були знайдені в австралійській глибинці, на думку палеонтологів, є однією із найважливіших ланок еволюційного ланцюга.

Дослідники зі США та Австралії виявили скам'янілості еволюційного попередника сучасних тварин і людей. Про це повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences, передають Патріоти України.

Вчені назвали свою червоподібну знахідку, меншу, ніж рисове зерно, Ikaria wariootia. Істота, яка досягала 6,5 мм в довжину, жила на морському дні 555 мільйонів років тому і харчувалася органічними рештками.

Скам'янілості, що були знайдені в австралійській глибинці, на думку палеонтологів, є однією із найважливіших ланок еволюційного ланцюга. Схоже, що це найбільш ранній з відомих членів великої групи тварин, які називаються білатеріямі: організмів з двома симетричними сторонами, ротом, заднім проходом і кишкою, сказав палеонтолог Скотт Еванс зі Смітсонівського інституту (США).

Поява такої найдавнішої істоти стала поворотним моментом в еволюційній історії Землі. Червоподібні Ikaria wariootia проклали згодом шлях для більш просунутих білатерій. Таких як риби, амфібії, рептилії, птахи, ссавці, морські зірки, молюски, комахи та багато інших.

За допомогою складних технологій сканування дослідники вивчили скам'янілості 118 особин Ikaria wariootia, виявлених в штаті Південна Австралія. За словами професора геології Каліфорнійського університету Мері Дрозер, походження і рання еволюція білатерій - дуже важливе питання для еволюційних біологів і палеобіологів.

Еволюційний попередник Ikaria wariootia мешкав по сусідству з іншими науково значущими примітивними тваринами - Dickinsonia. Вони були більші за розміром і мали кувшинкоподібну форму. Однак Dickinsonia не була білатерією: вона вважається еволюційним тупиком.

Дослідження нор Ikaria wariootia, проведене Джимом Гелінг з Музею Південної Австралії, показало, що предок всіх тварин використовував м'язи, щоб викопати їжу в вигляді органічних решток.


В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...