Виявився схожим на сучасний: У Китаї в царській гробниці знайшли найдавніший чай (фото)

Залишки чайного листя, знайдені в королівській гробниці в Цучен, провінція Шаньдун на сході Китаю, були датовані 453-410 роками. Попередні володарі титулу, виявлені в 2005 році в гробниці імператора Цзін Хань, молодші на 300 років. Дослідження було опубліковано у журналі Scientific Reports, передають Патріоти України.

Листя було знайдено у перевернутій порцеляновій чашці під час розкопок гробниці № 1 у Сігані у стародавній столиці королівства Чжу у місті Цзоучен у 2018 році. Під час знахідки археологи підозрювали, що обвуглені залишки рослинної речовини у чашці були чаєм. Це підтвердилося, коли наукові аналізи, у тому числі аналіз кальцієвих фітолітів, інфрачервона спектроскопія з перетворенням Фур'є та мас-спектрометрія з газовим хроматографом, порівняли давню речовину із сучасним чаєм та замоченими залишками чаю.

"Ці результати вказують на те, що зразок містить велику кількість фітолітів кальцію, ідентифікованих як чай, і що його спектри FTIR схожі на спектри сучасного чаю. Вони також виявили кофеїн, сполуки метоксибензолу, органічні кислоти та кілька інших сполук як у стародавньому зразку, так і у залишках сучасного чаю".

Шеньнун Бень Цао Цзін, найранніший китайський медичний трактат, написаний між 200 р. до н.е. і 220 р. н.е., містить легенду про те, що чай був відкритий як протиотруту від отрути імператором Шень Нуном в 2737 р. до н.е., а також посилання в сільськогосподарських альманахах періоду царств, що б'ються. відносяться до чаю, що використовується в релігійних жертвоприношеннях.

"З давніх часів китайці завжди мали звичку пити чай, але немає жодних речових доказів того, коли чай дійсно з'явився, до відкриття чаю в мавзолеї Хань Янлін, яке довело, що китайський чай має історію не менше 2150 років, що заслужило на визнання Книги рекордів Гіннеса як найстаріший чай у 2016 році", - заявили вчені .

"Ідентифікація залишків чаю в Цзоучен - ранній стадії Воюючих царств, приблизно 2400 років тому - просунула походження чаю майже на 300 років".

"Крім того, чай був знайдений у маленькій мисці, що є додатковим доказом вживання чаю".

"Наші результати показують, що культура чаювання може розпочатися ще період Воюючих царств" .

Мобілізувати хочуть всіх? На блокпостах у Львівський області працюватимуть представники ТЦК

субота, 27 квітень 2024, 9:50

У Львівський області від 25 квітня змінили склад персоналу блокпостів. Про це інформує Tvoemisto.tv з посиланням на слова керівника апарату Львівської ОВА Тараса Греня, передають Патріоти України. У повідомленні вказується, що відтепер на них окрім пра...

13-річна донька найстаршої породіллі України переїхала до нової родини: Спливли нові подробиці скандалу

субота, 27 квітень 2024, 9:30

У житті 13-річної чернігівчанки Анни Підвербної, історія якої рік тому сколихнула всю Україну, стався новий, не менш крутий поворот, передають Патріоти України. Як відомо, торік наприкінці квітня дівчинка написала в соцмережах допис, в якому просила за...