Вихователі дізналися не відразу: У Полтаві підліток зґвалтував у лікарні п’ятирічну дівчинку

Дітей 5, 10 та 13 років – хлопчиків і дівчаток – розмістили в одній палаті, де і сталася біда.

13-річний хлопець неприродним способом зґвалтував 5-річну дівчинку, обоє – вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей, що в Полтаві. Випадок стався у грудні минулого року в медичному закладі, а відомо про нього стало лише днями, інформують Патріоти України.

Журналісти видання “Коло” дізнались, як так вийшло та де перебувають зараз діти. 15 грудня чотирьох дітей різного віку доставили з Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради до лікарні. Там їх помістили в один бокс, і сталося зґвалтування, але дізнались про це пізніше. Вихованці були різного віку та статі: двоє – п’яти років, один – 10 та ще один – 13 років.

Як розповів виконувач обов’язків директора Центру соціально-психологічної реабілітації дітей (стара назва закладу “Любисток”) Святослав Батовський, про зґвалтування йому доповіла працівниця закладу. “Вона почула розмову, як один хлопець розповідав іншим про інтимні подробиці з дівчинкою”, – говорить Святослав Батовський.

Керівник одразу звернувся до поліції та медиків. Нині обоє дітей перебувають у Центрі. “Із ними працює психолог, хлопчик – в ізоляторі, бо ж його поведінка може загрожувати іншим дітям. Триває розслідування”, – каже Батовський. Також він зауважив, що вважає медзаклад винним у тому, що сталось, адже діти були там, не в центрі, тож і відповідальність на працівниках медичної установи. У закладі перебувають діти, котрі не мають батьків та позбавлені батьківського піклування.

Їх забирають з родин, де вони були у складних умовах – недоїдали, їх били, батьки нерідко були нарко- чи алкозалежні, або ж діти з родин, які втратили батьків. “До поліції така інформація надійшла одразу, випадок був у грудні, 16 числа розпочали кримінальні провадження, за частиною 4 статті 152 ККУ (Зґвалтування) та статтею 137 ККУ (Неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей), – повідомив “Колу” Юрій Сулаєв, речник обласної поліції. – Поліція надасть правову оцінку діям усіх фігурантів справи”. Випадок стався в дитячому інфекційному відділенні 1-ї міської лікарні. Головна лікарка Ганна Селькіна досі шокована, триває службова перевірка.

“Ми про це дізнались через день після виписки, нам повідомили, що у боксі таке сталось, – розповідає Ганна Селькіна. – Навіть уявити не могли, адже у нас ніде не прописано, що пацієнтів різного віку чи статі не можна розміщувати в один бокс чи палату. З етичних, людських міркувань таке робимо заради комфорту, але ми нічого в цьому випадку не порушили: розміщуємо в інфекційній пацієнтів з однією нозологією та з однією датою надходження до закладу”.

У палаті, де вже були пацієнти, покласти не могли, адже там лікують інші хвороби, хтось одужує, когось лише госпіталізували – є свої нюанси роботи відділення. Ніяких незвичних проявів у поведінці дітей медсестри та лікарі не помітили. “Ми ж їх годували, переодягали, мили, тому, думаю, мали б помітити. А тепер у голові не вкладається, що таке могло статись між дітьми. Дуже шкода ту дівчинку. Працівники закладу мали нам передати дітей, супроводжувати їх, пояснити нюанси в поведінці чи особливостях, аби всім було безпечно та комфортно. Натомість дітей привезли в чому були, ніяких речей, одягу не дали з собою. Ніхто хлопчиків та дівчаток не супроводжував”, – розповіла Ганна Селькіна.

За 8 днів, які діти лікувались у закладі (ГРВІ, тонзиліт, а везли їх туди нібито з підозрою на ковід), їх жодного разу ніхто не навідав, не поцікавився станом здоров’я, зауважує головна лікарка. Пізніше вона дізналась, що хлопчик, який зґвалтував дівчинку, лікувався не раз у психіатричній лікарні, має якраз схильності вчиняти дії сексуального характеру, але лікарям інфекційного ніхто про таке не обмовився. “Не діагноз нам треба, але попередження про таке вкрай необхідне, адже ідеться про безпеку пацієнтів і персоналу – ми знатимемо на що звернути увагу, як діяти. У нас є спеціальні палати, як, наприклад для дорослих, де заґратовані вікна: коли везуть пацієнтів із суїцидальними нахилами, то поміщаємо туди. Бували такі, котрі 6 разів стрибали чи в інший спосіб хотіли вкоротити собі віку, то нас про це обов’язково попереджують заздалегідь”, – ділиться лікарка. Селькіна каже, що дітей з цього центру постійно привозять голих-босих, тобто, в чому були, змінного одягу не дають.

“Ми приносимо з дому одяг, адже ні трусів, ні шкарпеток, ні іншого одягу в дітей немає – таке не раз і не два, роками, – каже лікарка. – До цього вже звикли, а от уявити не могла, що в нас може статись ще й насилля”. Ганна Борисівна каже, якщо доведеться, то буде іти до суду і захищати честь і гідність персоналу та закладу, адже зі свого боку лікарі та медсестри нічого не порушили. Відреагувала на інцидент і заступниця голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко. Зокрема, вона повідомила, що створена комісія для проведення службового розслідування. Наразі постраждала дівчина в безпеці, з нею працюють психологи.

“Немає слів, щоб описати той жагучий і нестерпний біль за дитину, який я відчуваю останній місяць і про який доводилося мовчати, адже тривали слідчі дії. На початку грудня було зґвалтовано 5-річну дівчинку. Це вихованка Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради. Разом зі ще трьома вихованцями дівчинка потрапила до дитячого інфекційного відділення міської лікарні з ознаками застуди.

Дітей 5, 10 та 13 років – хлопчиків і дівчаток – розмістили в одній палаті, де і сталася біда. Протягом усіх днів перебування в лікарні до цих діточок не приходили ні їхні родичі, ні працівники Центру. Вихователі могли б дізнатися, що відбувається з дітьми, безпосередньо відвідавши їх у лікарні, а не обмежившись телефонним дзвінком. Відучора, як тільки зникла загроза завадити об’єктивності слідства, ми створили комісію для проведення службового розслідування. Наразі дитина в безпеці, з нею працюють психологи. Нам вдалося зрушити ситуацію з реорганізацією закладу. За рішенням сесії обласної ради його буде приєднано до Гадяцького дитячого будинку, де набагато кращі умови утримання малечі”, – повідомила Катерина Рижеченко.

"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як у селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...