Вилучено підроблених печаток і штампів: СБУ викрила ділків, які заробили на ухилянтах понад 40 млн грн

Правоохоронці викрили організовану злочинну групу, яка допомагала військовозобов’язаним уникати призову, передають Патріоти України.

"За даними слідства, киянин організував схему ухилення чоловіків від призову та подальше звільнення з військової служби на підставі фіктивних документів. Для цього він залучив ще 13 спільників, у тому числі військовослужбовців".

У результаті комплексних заходів у Київській та Харківській областях було затримано 14 зловмисників, причетних до оборудок. Під час обшуків у них вилучено понад 1 тисячу меддовідок та бланків військово-облікових документів, які призначалися для чоловіків, що намагалися уникнути військової служби.

Крім того вилучено 250 підроблених печаток і штампів, а також гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.

За матеріалами справи, фігуранти допомагали ухилянтам втекти від призову на підставі фальшивих документів військово-лікарських комісій.

Для цього учасники злочинної групи облаштували у власних оселях підпільні типографії, де виготовляли підроблені довідки ВЛК щодо непридатності до служби за станом здоров’я.

Готові фальшивки зловмисники подавали до ТЦК для зняття ухилянтів з військового обліку.

Вартість таких "послуг" становила від 8 до 12 тисяч доларів із одного клієнта. За наявними даними, таким чином фігуранти "заробили" понад 40 млн у гривневому еквіваленті.

Для пошуку потенційних учасників схеми ділки використовували особисті зв’язки, зокрема серед діючих військових, які намагалися незаконно комісуватися зі служби.

В залежності від скоєних правопорушень 14-м затриманим повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, зловживанні впливом та ухиленні від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, вчиненому в умовах воєнного стану.

Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи, зазначають прокурори.

В Україні помітно зросли білі зарплати: Мінекономіки розповіло, де платять найбільше

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 17:22

Зростання офіційних зарплат в Україні обумовлене дефіцитом робочої сили та війною, що створює структурні дисбаланси на ринку праці. Найвищі зарплати в ІТ та фінансовій сферах, тоді як найнижчі – у сфері освіти, передають Патріоти України. Про це йдетьс...

В Україні перерахують другу платіжку за газ: Ось скільки доведеться платити

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 15:56

Від 2025 року в Україні тариф на постачання газу буде загальним для всіх споживачів. Хоча сам тариф на доставлення залишився незмінним, у розрахунках платежів тепер враховуватиметься й обсяг споживання за газовий рік, що завершився у вересні 2024 року....