Вимоги "статутів" не мають юридичної сили: Примушувати школярів носити форму чи певний тип одягу незаконно, - освітній омбудсмен

Освітній омібудсмен Сергій Горбачов заявив, що примушувати українських школярів носити шкільну форму чи певний тип одягу незаконно і єдиними рекомендаціями до такого одягу є охайність, відповідність сезону та зручність, зокрема під час перебування учнів в укриттях, передають Патріоти України.

На своїй сторінці у Facebook Горбачов нагадав, що до Служби освітнього омбудсмена знову надходять звернення, а в соціальних мережах ширяться дописи від батьків щодо примусу учнів носити шкільну форму або певну форму одягу на кшталт «білий верх, чорний низ». Крім того, за його словами батьки повідомляють, що у школах під час занять педагогічні працівники та адміністрація здійснюють «рейди», перевіряючи зовнішній вигляд учнів, яких іноді не допускають до занять або відсторонюють від них через зовнішній вигляд.

«Війна, повітряні тривоги, майже щоденні переміщення до укриття за п’ять днів навчального року, кількагодинні вимкнення світла у школі та вдома впливають на психологічний стан дітей. І замість того, щоб забезпечувати освітній процес та дбати про безпеку дітей, частина педагогів здійснюють перевірки та „рейди“ зовнішнього вигляду учнів, порушуючи закони. Вони тиснуть на дітей, а при систематичних зауваженнях здійснюють булінг дитини й, крім того, позбавляють дітей права здобувати освіту, яку й так складно здобувати за перелічених вище умов», — заявив освітній омбудсмен, закликавши педагогів та адміністрацію закладів освіти припинити усі заходи щодо перевірки одягу учнів та наголосивши, що це не лише не потрібно, а й незаконно.

У Службі освітнього омбудсмена нагадали, що одяг для школи — це вільний вибір дитини та/або її батьків і жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні.

Також Горбачов наголосив, що заборона учню відвідувати заняття через відсутність форми або «не такий одяг для школи» порушує його право на освіт, а відсторонення від занять і направлення дитини додому для переодягання під час освітнього процесу може призвести до загрози життю та здоров’ю дитини, оскільки під час повітряної тривоги вона може опинитись не в укритті під наглядом вчителя. Він нагадав, що відповідальність за життя і здоров’я учня несе та людина, яка здійснила цю незаконну дію.

«Звертаємо увагу, що ані статут, ані положення про шкільну форму не мають вищої сили, ніж закон. Жодним нормативним документом не передбачено обов’язкове носіння шкільної форми. Тому ця вимога, наведена у статутах, є незаконною. А положення про обов’язкову шкільну форму, яка є у деяких школах, — незаконний документ, який не має юридичної сили. Якщо випадки щодо примусу носити шкільної форми або певної форми одягу трапляються у вашій школі, Служба освітнього омбудсмена закликає подавати скарги щодо порушення права дитини на освіту», — написав також Горбачов.

Не для всіх: Хто з чоловіків має право на виїзд за кордон у вересні

середа, 11 вересень 2024, 17:48

В період дії воєнного стану виїзд за кордон військовозобовʼязаних осіб віком від 18 до 60 років заборонено. Однак існують винятки і певні категорії осіб мають право на перетин кордону у випадках, передбачених законодавством. Правила перетинання державн...

Зловісний знак війни: Водолази дістали з Дніпра частину дрона, яка впала під час атаки РФ (відео)

середа, 11 вересень 2024, 17:37

Водолази-сапери дістали з Дніпра частину російського безпілотника. Дрон впав у річку під час атаки РФ, передають Патріоти України з посиланням на ДСНС України. . "Після чергової атаки ворога водолази-сапери Мобільного рятувального центрушвидкого реагу...