Винні опади чи ще щось? У Лаврі на Трапезному храмі почорніли хрести вже з іншого боку (фото)

Декілька тижнів тому хрести на даху Трапезного храму Антонія і Феодосія Печерських були чорними лише зі східної сторони, зараз же вони виглядають почорнілими також із західної сторони. Про це повідомляє кореспондент ТСН.ua з Лаври, передають Патріоти України.

Коли на початку березня дивне потемніння хрестів помітили користувачі соцмереж, вони назвали його знаковою подією та недобрим знаком. Однак з'ясувалося, що хрести темні ще з часів УПЦ МП. Працівниці заповідника розповіли нам, що хрести потемнішали кілька років тому.

У Національному заповіднику Києво-Печерська Лавра підтвердили, що хрести темні вже багато років, бо їх позолотили в 60-х роках. Остання реставрація відбувалася наприкінці 60-х – на початку 70-х років. Останні 20 років вони виглядають такими, підкреслив заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника Києво-Печерська Лавра Костянтин Крайній.

Він додав, що треба враховувати те, що покриття на хрестах взаємодіяло з атмосферними опадами, зокрема з кислотними дощами. Крім цього, має значення і те, під яким кутом дивитись на хрести та з якого боку в цей час розташоване сонце. Зараз же видно, що хрести нібито почорніли з іншої сторони за останні кілька тижнів. Можливо, саме це вплинуло на їхній вигляд сьогодні вранці.

Джерело: ТСН.ua

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...