Винні українці? У польських студентів побільшало проблем

У Польщі студентам та їхнім батькам стає все складніше сплатити повсякденні витрати. Про це пише Onet, передають Патріоти України.

За останні роки вартість життя студента збільшилась на 75%. Основна складова – оренда житла, яка підскочила через попит з боку біженців з України. Зростання цін на житло та вартість життя також позначається на студентах – молодих людях, які лише починають самостійне життя, часто у новому для них місті. Особливо лякають ціни на оренду кімнати чи студії, які можуть з'їсти понад половину студентського бюджету.

Як повідомляє портал Bankomania, пов'язаний із банком PKO BP, вартість життя студента зростає з кожним роком у середньому на кількасот злотих. Середня вартість збільшилась на 75% у 2015-2021 роках. Студентам доводилося витрачати все більше і більше, і вони відкладали все менше заощаджень – тому що, незважаючи на зростаючі витрати, їхній бюджет не особливо збільшується.

З доповіді «Студентський гаманець 2022», опублікованої Варшавським банківським інститутом у співпраці зі Спілкою польських банків, можна зробити висновок, що ця тенденція зберігається. За оцінками інституту, середні витрати польського студента у 2022 році становили 3177 злотих на місяць (28,3 тис грн). Аж 18% респондентів у віці 18-24 років тоді заявляли, що на їхньому рахунку немає жодних заощаджень.

А 2023 року ситуація виглядала ще гірше, бо на ринок оренди вплинула велика кількість людей, які, рятуючись від війни в Україні, знайшли притулок у Польщі. Багато орендодавців, особливо у великих містах, підвищили ціни, пояснивши це попитом та інфляцією. Складається дуже складна ситуація для студентів із обмеженим бюджетом. Часто студенти денного відділення, особливо складних спеціальностей, не можуть поєднувати навчання та роботу – вони розраховують лише на підтримку батьків.

Нині оренда квартири чи навіть кімнати може з'їсти до половини щомісячного бюджету. Вартість оренди однокімнатної квартири у Варшаві, Кракові чи Вроцлаві коливається від 2,5 до 3,5 тисячі злотих (22,3-31,2 тис грн) на місяць. Кімнату можна зняти за одну тисячу злотих (майже 9 тис грн).

Залежно від обставин, якщо молодь навчається у державному університеті на денному, вона не платить за навчання. Якщо йому вдасться винайняти квартиру чи кімнату у зручному місці, він може заощадити на квитках на громадський транспорт (щомісячна вартість – близько 70-80 злотих (624-714 грн).

Частина студентів, які приїжджають із населених пунктів, розташованих неподалік великих міст, вважають за краще залишатися в будинку батьків і щодня їздити на навчання, щоб заощадити на оренді.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...