Випадків дуже мало, але: Дехто з людей може бачити кольори, невидимі для інших - як це поясняють вчені

Дальтонізм є доволі поширеним захворюванням, яке можна виявити у приблизно одного з 12 чоловіків та однієї з 200 жінок у всьому світі. Набагато рідкіснішим захворюванням є тетрахроматія. Це повна протилежність дальтонізму, адже тетрахромати можуть бачити кольори, які для більшості людей залишаються невидимими, передають Патріоти України з посиланням на IFLScience.

Середньостатистична людина може побачити приблизно мільйон відтінків кольору. Вважається, що люди з тетрахроматією можуть побачити 100 мільйонів відтінків кольору, хоча дослідження цього захворювання все ще перебувають на ранніх стадіях.

Як і дальтонізм, тетрахроматия є генетичною мутацією. Більшість людей мають три колбочки в кожному оці, які допомагають розрізняти різні відтінки в колірному спектрі. У дальтоніків є дві колбочки, а в тетрахроматів — чотири. Учені вважають, що люди з такою генетичною мутацією найкраще бачать більше відтінків помаранчевого кольору.

Вважається, що кілька відсотків людей можуть бути тетрахроматами. Але не всі люди з цією генетичною мутацією можуть бачити набагато більше відтінків кольору, ніж інші. Учені вважають, що все залежить від того, чи має додаткова колбочка в оці інше налаштування частоти порівняно з іншими колбочками, і чи є четвертий колірний канал, який дає змогу мозку опрацьовувати збільшену колірну інформацію.

Про тетрахроматию відомо відносно мало. Незрозуміло, наскільки сильно насправді поширене це захворювання і як воно впливає на зір. Вважається, що люди зі слабкою тетрахроматиєю можуть трохи краще, ніж середньостатистична людина, розрізняти відтінки кольору, а люди із сильною тетрахроматиєю можуть бачити кольори, невидимі для більшості людей.

Наразі не існує надійного методу тестування, щоб визначити тетрахроматию. Учені використовують ДНК-тестування для виявлення генетичної мутації, яка може спричинити це захворювання. Але цього недостатньо для підтвердження наявності тетрахроматиї. Для цього потрібне тестування з використанням високоспеціалізованих технологій.

Варто нагадати, що те, як люди розпізнають кольори, може відрізнятися від людини до людини, навіть серед тих, у кого в оці три колбочки. Сприйняття кольору визначається не тільки тим, що бачить людина, а й тим, як мозок інтерпретує ці кольори. Тому деякі люди вважають, що бачать, наприклад, синій колір, а інші — зелений.

"Чим більше ми будемо мати планів дій...": У ЗСУ виступили за підготовку жінок до оборони

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 23:40

Хоча жінки в Україні на сьогодні не підлягають обов'язковому призову на військову службу, їх варто підготувати до оборони. Таку думку висловив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко, передають Патріоти України. "Чи потрібно це буде ...

Може стати "дефіцитом"? Українців попередили про можливу нестачу одного з найдоступніших фруктів

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 22:55

Українцям може не вистачити яблук – далися взнаки несприятливі погодні умови та високий попит на цей фрукт у харчовій промисловості. Тому вітчизняних яблук у супермаркетах може бути значно менше, аніж зазвичай, що впливає на ціну цього продукту. Про це...