Високопоставлений офіцер підставив під російський обстріл: Розкрито причини втрати Су-27 та Су-24 на аеродромі ЗСУ "Канатове", влітку 2022 року

Залишки від українських бойових літаків на аеродромі «Канатове» на Кіровоградщині. Липень 2022. Україна. Фото: СБУ

СБУ повідомила про підозру військовому у справі обстрілу росіянами аеродрому «Канатове» на Кіровоградщині.

Також у Службі безпеки України розповіли, що саме стало причиною втрати літаків Су-27 та Су-24 українських Повітряних сил.

За матеріалами СБУ повідомлено про підозру військовослужбовцю, колишньому виконувачу обов’язків командира однієї із частин Сил спеціальних операції, Роману Червінському.

«Його самовільні дії призвели до ракетного обстрілу ворогом аеродрому «Канатове» у Кіровоградській області влітку 2022 року», – розповіли у СБУ.

Підозра оголошена за ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).

Наслідки російського удару по українському аеродрому «Канатове» на Кіровоградщині. Липень 2022. Україна. Фото: СБУ

Повідомляють, що Роман Червінський разом з іншими особами проводив операцію з заволодіння бойовим літаком Росії. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

«Ця операція проводилася попри заперечення СБУ та без згоди відповідних державних органів. У результаті ворог отримав дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу Росії обстріляти летовище.», – розповідають у СБУ.

СБУ і Головне управління розвідки висловили свої зауваження до такого плану, його не погодили інші державні органи.

Залишки від українського літака Су-27 на аеродромі «Канатове» на Кіровоградщині. Липень 2022. Україна. Фото: СБУ

«Спецоперація приховувала в собі багато ризиків. Але окремі люди вирішили діяти на власний розсуд», – розповів голова СБУ Василь Малюк.

Удар по аеродрому

23 липня 2022 року внаслідок ракетного удару загинув командир військової частини та отримали поранення 17 українських захисників.

За даними СБУ, було знищено 2 бойові літаки Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

Залишки від українського літака Су-24 на аеродромі «Канатове» на Кіровоградщині. Липень 2022. Україна. Фото: СБУ


Уряд продовжив на місяць відстрочки від призову працівників підприємств: Що це означає

вівторок, 7 травень 2024, 16:52

У вівторок, 7 травня, Кабінет Міністрів ухвалив рішення продовжити на місяць термін дії чинних відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації працівників підприємств. Про це йдеться на сайті Міністерства економіки України, передають Пат...

Мобілізація в Україні по-новому: Експерт назвав ймовірну кількість чоловіків, яких призвуть

вівторок, 7 травень 2024, 16:26

В Україні можуть мобілізувати кожного 10-го чоловіка відповідного віку. Таке припущення в коментарі для ТСН висловив колишній речник Генштабу ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов, передають Патріоти України. "Є оціночні судження, що в Україні мо...