"Вивезуть вагонами?": Економіст розповів, чого насправді чекати українцям від відкриття ринку землі (відео)

Противники вільного ринку землі в Україні бояться можливого продажу земель іноземцям, проте іноземні інвестори можуть розпорядитися ними не менше раціонально, ніж українці. Таку думку висловив в ефірі ObozTV економіст Дмитро Яблоновський, коментуючи земельну реформу, передають Патріоти України.

"Дуже багато страшилок ходить. Питання – чого ми боїмося? Нас опоненти ринку землі лякають, що хтось щось скупить. Чому ми вважаємо, що українські бізнесмени краще, ніж потенційний іноземний інвестор? Я не розумію причин такої дискримінації", – заявив Яблоновський.

"У нас підміна понять – кажуть про те, що скуплять, вивезуть. Про те, що вивезуть вагонами, я взагалі не хочу обговорювати, це нісенітниця. Але питання, що вони будуть якось нераціонально використовувати цю землю. Але питання, чому іноземці мають бути менш раціональними?" – зазначив він.

За словами економіста, в Україні за 18 років земельного мораторію триває виснаження грунтів через те, що горизонт планування дуже короткочасний.

"Там працюють українці, і українці виснажують землю. Це не питання, іноземець або українець, це питання довгострокового горизонту. Якщо ти власник, ти будеш піклуватися про цю землю і думати, як її залишити твоїм дітям, онукам, будеш уважніше ставитися до цієї землі", – пояснив Яблоновський.

При цьому експерт підкреслив, що необхідно ретельно контролювати цільове призначення цих земель. "Можливо, треба говорити про обмеження зміни цільового призначення, а не про те, що не можна продавати. Можна побачити в передмісті Києва – сільськогосподарські землі перетворюються на землі багатоповерхової забудови. Мораторій, на жаль, ніяк не допомагає зупинити цей процес. Можливо, не варто тоді маніпулювати? А якщо ми дійсно хочемо, щоб у нас сільськогосподарські землі залишилися сільськогосподарськими родючими землями, треба думати, як це зробити", – уклав він.

Джерело: Обозреватель

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...