Вже у найближчі роки: Низка держав може піти під воду через льодовик Туейтса в Західній Антарктиді

Потенційне обвалення льодовика Туейтса, розташованого в Західній Антарктиді, несе загрозу ряду острівних держав та великим мегаполісам: падіння величезної маси льоду в океан призведе до затоплення таких країн, як Мальдіви, Кірібаті та Тувалу, а також таких міст, як Нью-Йорк, Шанхай, Токіо та Мумбаї, Майямі. Дослідники попереджають: якщо льодовик Туейтса, який ще називають "льодовиком судного дня", обрушиться в океан, загальний рівень моря підніметься на 65 см, повідомляють Патріоти України із посиланням на Cires.

Щоб оцінити наслідки ймовірної катастрофи, вчені наводять у приклад 1990 рік, коли рівень моря піднявся на 20 см, але цього вистачило, щоб спровокувати повені, забруднення солоною водою та втрату частини довкілля для людини та інших організмів. При цьому наслідки можливого падіння льодовика Туейтса можуть бути ще сумнішими, тому що не виключено, що обвал призведе до ланцюгової реакції з іншими льодовиками.

Дослідники зазначають: льодовики, розташовані у західній частині Антарктиди, чутливі до такого процесу, як нестабільність морського крижаного урвища. Якщо ефект доміно спрацює та інші льодовики також обрушаться в океан, вода підніметься на кілька метрів, накривши собою вищезгадані острівні держави та мегаполіси. На сьогоднішній день льодовик Туейтса стримується платформою льоду, що називається крижаний шельф. Фахівець Університету штату Орегон Ерін Петтіт попереджає: у зазначеній платформі є тріщини, що може призвести до її руйнування протягом 10 років. У той самий час дослідники схильні вважати, що описаний апокаліптичний сценарій може втілитися у життя.

Льодовик Туейтса описується фахівцями як частина "слабкого підчерев'я" Західно-антарктичного крижаного щита. Швидкість руху льодовика становить 2 км/год, а його сучасне танення відповідає за 4% від усього поточного зростання рівня моря. Щороку з льодовика надходить до океану 50 млрд тонн льоду.


Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині (фото)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері ...

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...