Вживання улюбленого всіма овоча може збільшити ризик трьох серйозних захворювань

Картопля-це багатий поживними речовинами овоч, який часто потрапляє на обідні тарілки. Незважаючи на універсальність і поживну цінність коренеплодів, їх вживання в їжу може представляти прихований ризик для здоров'я. Проблеми в першу чергу пов'язані з вмістом вуглеводів в овочах, передають Патріоти України.

Як пояснює Harvard Health. "вони містять багато вуглеводів, які організм швидко перетравлює, викликаючи стрибок, а потім падіння рівня цукру та інсуліну в крові".

З технічної точки зору це означає, що коренеплоди мають високий глікемічний індекс (ГІ). GI-це рейтингова система для продуктів, що містять вуглеводи - вона показує, наскільки швидко кожен продукт впливає на ваш рівень цукру (глюкози) в крові, коли цей продукт з'їдається окремо.

Чим швидше їжа розщеплюється на глюкозу в крові, тим сильніше її вплив на рівень цукру в крові - це може підвищити ризик розвитку діабету 2 типу.

Більш того, " схожий на американські гірки ефект високої харчової глікемічного навантаження може привести до того, що люди знову відчують голод незабаром після їжі, що може потім привести до переїдання", - попереджає Harvard Health.

"У довгостроковій перспективі дієта з високим вмістом картоплі і так само швидко перетравлюваних продуктів з високим вмістом вуглеводів може сприяти ожирінню, діабету і серцевих захворювань".

Дослідження показують, що збільшення ваги викликає особливе занепокоєння. Дослідження, опубліковане в медичному журналі Нової Англії, відстежувало дієти та спосіб життя 120 000 чоловіків та жінок протягом 20 років.

Дослідники були в першу чергу стурбовані тим, як невеликі зміни у виборі продуктів харчування сприяли збільшенню ваги з плином часу.

Вони виявили, що люди, які збільшили споживання картоплі фрі і печеного або пюре, з часом набирали більше ваги-додатково на 1,5 і 0,5 кг кожні чотири роки відповідно.

Більш того, люди, які зменшили споживання цих продуктів, набрали менше ваги, як і люди, які збільшили споживання інших овочів.

Ризик, який картопля представляє для розвитку серцево - судинних захворювань, може бути пов'язаний з високим кров'яним тиском-передвісником серцево-судинних проблем.

Дослідники Гарвардської медичної школи вивчали понад 187 000 чоловіків і жінок у трьох великих американських дослідженнях.

Вони порівнювали людей, у яких на місяць було менше однієї порції печеної, пюре або вареної картоплі, чіпсів або чіпсів, і людей, які їли чотири або більше порцій на тиждень.

Вони виявили, що ризик високого кров'яного тиску був на 11% вище, якщо учасники їли чотири або більше порцій печеного, вареного або пюре на тиждень, і на 17% вище ризик для картоплі фрі (чіпсів) в порівнянні з людьми, у яких було менше одна порція на місяць.

Дослідники не виявили підвищеного ризику при більш високому споживанні чіпсів. Тим не менш, частина чіпсів у дослідженні була набагато меншою за вагою, ніж інші форми картоплі (28 г чіпсів у порівнянні з 113 г картоплі фрі), так що, можливо, менша кількість картоплі вплинула на результати.

Підтверджуючи цю асоціацію, дослідження показало, що заміна порції картоплі на порцію овочів може знизити ризик високого кров'яного тиску.

Однак у дослідження є деякі обмеження. "Цей тип дослідження може показати лише зв'язок, а не причинно-наслідковий зв'язок. Таким чином, ми не можемо зробити висновок, що картопля викликає високий кров'яний тиск, і ми не можемо пояснити причину результатів, побачених у дослідженні", - зазначила Вікторія Тейлор, старший лікар-дієтолог British Heart Foundation.

"Важливо також зазначити, що це дослідження, проведене в США, де дієтичні рекомендації та рекомендації відрізняються від британських".

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...