З 1 лютого в українських магазинах у десятки разів подорожчають пластикові пакети. Готуйтесь витрачати 10 000 грн на рік і більше, щоб робити покупки по-старому

Українці різко скоротили використання магазинних пакетів, коли ті перейшли з категорії безплатних в нинішні 10-20 копійок за штуку. Однак повністю замінити пластикові пакети на екологічну упаковку магазини покупцям наразі не пропонують

20 грудня 2021 року Уряд встановив мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети. Це рішення вступає в дію з 1 лютого 2022 року, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбe Мінекономіки України.

"Кожен українець в середньому використовує 500 пластикових пакетів щороку. Вони слугують лише декілька хвилин, а потім розкладаються понад століття, забруднюючи довкілля. Затвердження мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети стимулюватиме громадян використовувати багаторазові екологічні торбинки та дозволить захистити довкілля і здоров’я людей від шкідливого впливу мікропластику", - зазначив Перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін.

Так, мінімальні роздрібні ціни на пакети із стінками товщиною понад 50 мікрометрів, призначені для пакування та транспортування товарів і продуктів у точках роздрібної торгівлі, громадського харчування та сфери послуг становитимуть:

  • 2,00 грн – пакет без ручок і бокових складок;
  • 2,50 грн – пакет без ручок, але з боковими складками або з ручками без бокових складок;
  • 3,00 грн – пакет з ручками і боковими складками.

Нагадаємо, що у червні 2021 року набув чинності Закон № 2051−1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Законом, зокрема, забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування з 10 грудня 2021 року.

Водночас ці вимоги не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду та використовуються як первинна упаковка до 1 січня 2023 року.

Крім того, з 10 березня 2022 року забороняється розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування надтонких (із стінками товщиноюменше 15 мікрометрів), тонких (із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.

"Інколи змушений запитувати": Дуров заявив, що має українське коріння та вивчає мову

субота, 4 травень 2024, 7:45

Генеральний директор Telegram Павло Дуров заявляє, що розуміє 95% письмової української мови. Зокрема, він зазначив у Telegram, що українська мова була цікавою для нього з підліткового віку, оскільки родина його матері походить з України. Як лінгвіст з...

Важливий момент: Чи можуть Польща та інші країни силою повернути до України військовозобов’язаних чоловіків

субота, 4 травень 2024, 6:50

Польща, як і інші демократичні країни ніколи не підуть на такий крок, як видача Україні військовозобов’язаних чоловіків, яких вдома кваліфікують як ухилянтів, а за кордоном вони визнані біженцями. А консульське обслуговування громадян стосується внутрі...