З 10 заразяться 7: Екс-головний санлікар оцінив ризики походу до церкви на Великдень

Віруючі люди повинні усвідомлювати високий ризик зараження коронавірусом і відмовитися від відвідування церковних служб у свято Пасхи. Про це в коментарі InfoResist заявив колишній головний санітарний лікар України Святослав Протас, передають Патріоти України.

“Я розумію позицію тих самих віруючих, які кажуть, мовляв, ми ж виходимо в супермаркет кожен день, Епіцентр працює, тоді чому в храмі ризики більші. Але ми ж розуміємо, що в супермаркеті якісь заходи безпеки приймаються, в масках ходимо, якісь антисептики. Хоча і окремі конфесії також впроваджують у себе там заходи, які мінімізують ризики. Я чув, що причастя проводили, використовуючи одноразовий посуд, ложечки, зокрема. Але все-таки ми повинні розуміти, що якщо ми бажаємо всім здоров’я і хочемо бути все духовно розвинені і здорові, то потрібно просто шукати сучасні способи адаптуватися до тих реалій, які у нас є”, – говорить Протас.

У якості альтернатив церковним службам екс-головний санлікар згадав про ініціативи церков з освячення пасок біля будинків громадян. Для цього необхідно буде попередньо виставити їх біля воріт свого будинку. Схожий спосіб можна застосувати для мешканців багатоквартирних будинків.

“Тобто завжди можна знайти розумний баланс. І ми повинні враховувати, що якщо говорити про прогнози, все-таки заразність цієї хвороби, контагіозність по-науковому. Коли на початку епідемії думали, що це десь на рівні 0,2, то зараз вже є дані, що контагіозність коронавірусу становить 0,7. Це означає, що якщо в приміщенні знаходиться хвора людина, то вона з 10 осіб може заразити сімох. Тобто це достатньо високий показник. Власне, з цим пов’язані швидкі темпи поширення. Тому тут важливо, щоб віруючі також цей ризик усвідомлювали і розуміли”, – підкреслив Протас.

Серед іншого Протас привів у приклад слова ряду святих отців, які заявили, що в умовах епідемії відсутність прихожан у церквах не буде вважатися гріхом. Як повідомлялося раніше, Священний Синод Православної церкви України прийняв рішення відмовитися від загальних присвят на Великдень в храмах і на територіях біля них. Разом з цим було прийнято рішення перенести поминальну суботу на Троїцьку батьківську поминальну суботу 6 червня.

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...

Передвиборча програма звучить дуже спокусливо: У Байдена та Трампа з'явився несподіваний конкурент

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:05

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж висловлювати бажання стати президентом законом не забороняється. Про свої наміри очолити Сполучені Штати заявив Броуді Кеньйон зі штату Джорджія, якому не...