З архіву ПУ. 7 липня - Різдво Іоанна Предтечі: Традиції і прикмети свята

Поки простий народ святкуватиме Івана Купала, віруючі люди будуть відзначати одне з найбільших православних свят - Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

Журналісти нагадують прикмети і традиції цього дня, передають Патріоти України.
Різдво Іоанна Предтечі: традиції
Вважалося, що якщо в першій половині доби 7 липня кілька разів скупатися у водоймі, то це змиє всі недуги.
Щоб не розгнівати Бога, овочі круглої форми в цей день на городі прийнято збирати з молитвою: у селян раніше вони асоціювалися з главою Іоанна Предтечі (як ми пам'ятаємо, Пророка стратили, відрубавши йому голову).

Також існувало повір'я, що якщо по дорозі за людиною ув'яжться біла собака - проганяти її ні в якому разі не можна. І якщо пес довів людину до самого будинку, то тварину неодмінно потрібно впустити всередину, так як вона принесе в будинок удачу і благополуччя. У народі вірили, що в образі цієї тварини праведних людей благословляє на краще життя сам Іоанн Хреститель.

Різдво Іоанна Предтечі: прикмети
Якщо на Івана сильна роса - вважається, що це обіцяє хороший врожай огірків.
Безліч зірок на небі цієї ночі віщували добрий лісовий урожай.
Також в старі часи вірили, що якщо на Різдво Іоанна Предтечі піде дощ, то через п'ять днів буде сонячно. А сам дощ на свято вважався благодатним.
Різдво Іоанна Предтечі: що не можна робити в цей день
Тепер про заборони на свято. На Різдво Іоанна Предтечі не можна:
- куштувати м'ясо і молочні продукти, так як ще триває Петрів піст-2018 - проте дозволяється їсти рибу;
- займатися роботою по будинку - як і в будь-яке інше релігійне свято потрібно присвятити помисли Богу і духовній освіти, сходити до церкви, помолитися;
- сваритися і скандалити;
- користуватися ножем - особливо при нарізанні круглих овочів і фруктів (капусти, яблук і т.п.) - так можна взяти на себе всі гріхи вбивць Іоанна Предтечі. Це повір'я знову-таки пов'язано з тим, яку смерть прийняв Пророк.
Крім того, віруючим людям краще утриматися від веселощів в цей день.

За однією з версій, Іван Купала - це слов'янський Іоанн Хреститель. Тому не варто дивуватися, що основна частина купальських обрядів пов'язана якраз з водою, вогнем і травами.

Опублікував: Олег Устименко

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...