З архіву ПУ. 9 серпня - День Пантелеймона Цілителя: Історія свята і що не можна робити

9 серпня православна церква вшановує великомученика і цілителя Пантелеймона. У цей день - у всіх храмах поминають святого, молячись про одужання найтяжчих хворих.

Сам Пантелеймон увірував у Христа в той момент, коли звернувся до нього з молитвою, просячи зцілити дитину, яку вкусила змія, і ніяке лікування не діяло. Після цього Пантелеймон вирішує присвятити своє життя служінню Богу і оточуючим людям, пишуть Патріоти України.

У православ'ї Пантелеймон відомий як покровитель воїнів і цілитель. На Русі його часто називали Палієм, молилися, просячи лікування від хвороб.

Знахарі вважали, що саме зараз варто вирушати на збір цілющих трав, використовували особливі заговори і обряди.

До цього дня на городах дозрівала біла капуста: "На полі капустяному - качанів густо". Також, в цей день було прийнято зривати перший качан і пекти пироги зі свіжою капустою, якими пригощали не тільки родичів, але і вуличних мандрівників, жебраків, дітей.
Що не можна робити на Пантелеймона

Не можна було в цей день працювати в полі, так як боялися грози, яка могла нещадно спалити того, хто не послухався народного повір'я. Звідси і друга назва свята - Палій.

Народні прикмети

Вважалося, що ті, хто був народжений на Пантелеймона, володіють даром цілительства і можуть управляти лікарськими травами.

Мурахи закладають входи в мурашники - скоро буде дощ.

Сильно стрекочуть і стрибають коники - прикмета до того, що погода буде ясною і сухою.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...