З архіву ПУ. Археологи розкрили давню могилу, і побачене їх вразило (фото)

У Приуральському районі, на березі протоки Гірський Полуй, археологи Наукового центру вивчення Арктики завершили дослідження могильника XIX століття - пам'ятника Нюримпосллор на Ямалі. Одна з могил, яку розкопали, виявилася могилою-фантомом. Про це у липні 2020 року пише видання rg.ru, передають Патріоти України.

Під могилою-фантомом мається на увазі те, що останків людини в ній не було, а замість них лежала обрядова лялька, що уособлює дух загиблого, а також сокиру, кінцівки стріл, залізні і мідні бляхи.

Як каже керівник експедиції, науковий співробітник сектора історії та археології центру вивчення Арктики Олександр Гусєв, такі поховання влаштовували для зниклих без вести, що потонули, які загинули під час таких обставин, коли останки поховати було невозможливо. Називають такі могили кенотафом. Археологи досліджували в цілому чотири могили в Нюримпосллоре.

Друге поховання належало дорослій жінці. У ньому було багато жіночих прикрас: мідних бляшок, бус, браслетів і сережок. А в області голови, як це буває при похованні жінок, лежав перевернутий котел.

Ще дві могили виявилися дитячими. У першій знаходилися останки немовля, яке померло у віці приблизно до півроку, і дзвіночки. У другій був похований хлопчик 6-8 років. Його поховання, на переконання вчених, було найбагатшим на артефакти. Вчені витягли з могили по парі мідних ноженів і залізних ножів, безліч мідних бляшок і гудзиків.

"Аналогічні поховання хлопчиків 6-8 років з більш багатим супровідним інвентарем, ніж у дорослих, були виявлені на некрополі Зелений Яр, а також в пам'ятках Сургутского Приоб'я", - розповідає Олександр Гусєв.

Хлопчик - майбутній чоловік. Очевидно саме ця вікова планка уособлювала якийсь рубіж і поступовий перехід до дорослого життя. Тому населення півночі Західного Сибіру в минулому трепетно ставилися до дітей в такому віці. І ховали їх з особливим шануванням.

На думку вченого, продовження досліджень могильника XIX століття може дати ще більше даних для реконструкції історії Ямалу і суміжних територій. Поки ж зібрана колекція артефактів (близько ста одиниць) після опису буде передана на постійне зберігання і експонування в окружний музейно-виставковий комплекс імені Шемановського.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...