З архіву ПУ. Археологи вперше заглянули всередину єгипетських мумій, знайдених 400 років тому - побачене всіх вразило (фото)

Група антропологів з проекту German Mummy Project в музеї Рейсса Енгельхорна в Мангеймі (Німеччина) провела комп'ютерну томографію двох стародавніх мумій, виявлених у висіченій у скелі гробниці в Єгипті понад 400 років тому. Про це повідомляє видання Livescience, передають Патріоти України.

Обидві мумії, а також третя, виставлена в Єгипті, є єдиними відомими збереженими "портретними муміями з ліпними прикрасами" з Саккари, стародавнього єгипетського некрополя. На відміну від інших мумій, які були поховані в гробах, цих людей поміщали на дерев'яні дошки, обертали тканиною і "красивим саваном мумії" і прикрашали тривимірним гіпсом і зображенням всього тіла.

Комп'ютерна томографія показує, що принаймні одна з цих трьох портретних мумій була похована з органами (навіть з мозком), і що дві жінки були поховані з красивими намистами.

Після смерті цих людей - чоловіка, жінки і дівчинки-підлітка, час життя яких датується пізнім римським періодом (30 р до н.е. - 395 р н.е.) - їх мумії були поховані з артефактами, які, ймовірно, вважалися корисними в загробному житті, включаючи монети, які можливо, призначалися для оплати Харона, римського і грецького божества, яке, як вважалося, перевозило душі через річку Стікс.

КТ також виявила кілька проблем зі здоров'ям, у тому числі артрит у жінки. "Обстеження людей показало, що вони померли в досить молодому віці ... Однак причину смерті цих людей встановити не вдалося", - сказав керівниця дослідження, німецька антрополог і єгиптолог Стефані Зеш.

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...