З архіву ПУ. Багата кутя: Які страви обов’язкові в Щедрий вечір 13 січня

Напередодні Старого Нового року, 13 січня, — час, коли Багата кутя посідала за традицією чільне місце на столі в Щедрий вечір.

Увечері 13 січня берегині сімейного вогнища бралися за приготування святкової вечері, яка в народі називається Багатою кутею, або Щедрою, передають Патріоти України з посиланням на Politeka.

Багату кутю починають готувати від самого ранку. Це другий раз під час зимових святок, коли готують кутю.

Так, кутя в залежності від свята і компонентів має певну назву. Коли Багата кутя — святкують Старий Новий рік (13 січня), або свято Маланки, Бідна кутя — перед Різдвом (6 січня), Голодна або Водяна кутя — перед Хрещенням (18 січня).

Когда Богатая кутья

Коли Багата кутя: обов’язкові страви в Щедрий вечір

Напередодні святкування Старого Нового року господарки намагалися приготувати максимально багату і щедру кутю. Для цього вони додавали в неї вершкове масло і молоко (або вершки). Ці інгредієнти символізували багатство і родючість.

Крім того, коли Багата кутя була практично готова, для насиченості смаку її могли ще приправити різними сухофруктами, маком, волоськими горіхами, цукатами, курагою, свіжими фруктами, варенням і навіть льодяниками. А в деяких сучасних рецептах навіть є такий компонент, як коньяк.

Однак незалежно від дати свята незмінними складовими куті є зерно, мак і мед, які несуть у собі певну символіку. Багату, або Щедру, кутю за традицією готують на молоці з додаванням великої кількості масла.

У Щедрий вечір заведено готувати ритуальні страви: кутю, узвар, хліб, голубці, вареники з усілякою начинкою, рибу, млинці із салом і пироги. До того ж 13 січня випікають ще хлібини-символи — «Маланку» та «Василя».

Іноді Багату кутю заправляють смальцем. Традиційно вона посідає чільне місце на святковому столі. Також на трапезі є книші й калачі.

Крім цього, згідно з переказами, той, хто за святковим столом покуштував кутю першим, той наступний рік проведе у здоров’ї та добробуті.

Мінус майже 20 тис. посад: В Україні почнуться масові скорочення - ось хто потрапить під удар

вівторок, 19 березень 2024, 8:05

В Україні з 1 квітня 2024 року відбудеться скорочення вакантних штатних посад у системі державних органів влади. Планується. що скорочення торкнеться 19,3 тисячі посад. Про це йдеться на сайті Міністерства фінансів України, передають Патріоти України. ...

Викликав на розмову у безлюдному місці: В Індії чоловік відрубав руку коханій, яка зібралася заміж за іншого

вівторок, 19 березень 2024, 7:38

В Індії молодий чоловік посварився із коханою через те, що її вирішили видати заміж за іншого, і відрубав їй руку, передають Патріоти України. 25-річний Ринку з округу Уннао штату Уттар-Прадеш кілька місяців зустрічався із дівчиною. Попри це, сім'я інд...