З архіву ПУ. Дивитись страшно: Моторошна "посмішка" китової акули перемогла в конкурсі на краще підводне фото 2020 року

Щорічний конкурс підводної фотографії Through Your Lens показав роботи переможців 2020 року. Журі журналу Scuba Diving розглянуло 2636 заявок з усього світу і віддало головний приз французу Евансу Бодену, який зняв у Тихому океані "посмішку" гігантської китової акули. Те, що на перший погляд здається іклами, насправді виявилося групою риб-причеп, які мирно відпочивали в її пащі, передають Патріоти України.

"Щоб зробити це фото, мені довелося поставити себе в досить незручне становище! Під час експедицій мій пріоритет номер один - це повага до морських мешканців та їхній спокій. Цього разу з першої секунди, коли я побачив китову акулу з причепами в роті, я зрозумів, що отримав унікальну можливість для фотографії! - розповів Боден на своїй сторінці в Facebook. - Єдиний спосіб закарбувати це - встати на шляху акули, прямо перед її пащею, а камеру занурити майже всередину. Але як встати перед 12-метровою твариною, що пливе в своєму власному темпі, помістити камеру їй в пащу і не потривожити?"

Фотограф зрозумів, що другого шансу зробити знімок не буде, тому протягом 15 хвилин плавав поруч з акулою в стані величезного стресу. Коли тварина нарешті сповільнилася, Боден прискорився, опинився перед її пащею, підніс до неї камеру і буквально за пару секунд зробив серію з 10 фотографій.

"У той момент акула знову вирішила прискоритися, ледь не потягнувши мене за собою. Я відсунувся, вибачився за вторгнення і затамував подих. Акула пішла, я подивився на екран камери... інше ви знаєте!" - написав він.

При цьому переможець конкурсу не дуже задоволений своїм вчинком. "Зазвичай я не працюю таким чином. Ми є гостями, коли потрапляємо на територію цих тварин в морі. Наш борг поважати їх і не турбувати, навіть якщо це іноді означає упускати можливості або фотографії", - вважає Боден.

Серед інших переможців конкурсу - Джеффрі Хейнс з фотографією морського коника (категорія "Макро") і Мартін Стрміска, що показав крихітного дайвера у величезній темній підводній печері (категорія "Широкий кут").

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....