З архіву ПУ. Як карпатський мольфар врятував першу "Червону руту"

У Чернівцях на стадіоні "Буковина" 21 вересня 1989 року пройшов фінал І Республіканського фестивалю української пісні "Червона рута". Фестиваль тривав з 17 по 24 вересня.

За два роки до цього у часописі "Молодь України" вийшла стаття журналіста Івана Лепши "То є чистая вода…". Писав, що треба створити музичний конкурс, присвячений композиторові Володимирові Івасюкові (український композитор, написав слова і музику пісні "Червона рута". Його знайдено повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом). У 1989 виповнювалося 40 років з дня народження і 10 років із дня смерті. Цим вшанувати пам'ять музиканта і популяризувати твори композиторів будь-якого рівня професійності, передають Патріоти України 22 вересня 2019 року.

Ідею схвалив центральний комітет комсомолу. В робочий комітет увійшли музиканти Тарас Мельник, Кирило Стеценко, Анатолій Калениченко та поет Іван Малкович. Вони розробили концепцію та правила фестивалю. Гроші та звукоапаратуру дали директор Олег Репецький із українсько-канадського підприємства "Кобза". Долучилися ще два десятки дрібніших спонсорів.

З весни до літа організатори провели відбіркові тури в усіх областях, в обласних центрах і маленьких містечках. Змагання поводили в трьох категоріях. На фінал поп-виконавців приїжджає найбільше учасників - 78. Рокерів зібралось три десятки, а співців, що виконували авторські пісні – півсотні.

У вересні на Буковині йдуть затяжні дощі. Організатори по допомогу звертаються до мольфара 59-річного Михайла Нечая, який жив у селі Верхній Ясенів Верховинського району Івано-Франківської області. Мольфар тиждень гуляє на фестивалі. Знайомиться із людьми, проводить у повітрі свяченим ножем, щось шепоче. Під час фестивалю в Чернівцях було сухо.

Конкурсні програми у жанрах поп- та рок-музики проходять у Літньому театрі, а конкурс авторської пісні та співаної поезії виносять далеко від центру міста. Рок-групи виступають за дротяною сіткою на стадіоні. У фіналі перше місце у жанрі рок-музики посідає співачка Віка Врадій - "Сестричка Віка". Серед інших лауреатів тієї першої "Червоної Рути": "Брати Гадюкіни", "Кому Вниз", Віктор Морозов, Андрій Миколайчук. "ВВ" і Тарас Чубай отримують дипломи, гран-прі дістався барду Василю Жданкіну.

Фестиваль вирішили проводити по різних містах раз на два роки. 1991-го "Червону руту" приймало Запоріжжя, 1993 року - Донецьк. З 2001 року конкурс проходить у Києві. Цього року пройде у Чернівцях.

"Хитра мобілізація": Стало відомо, у якому випадку навіть багатодітний тато може отримати повістку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:30

У Законі про мобілізацію за несплату аліментів татам трьох і більше дітей будуть знімати бронь. І це торкнеться навіть жінок. Однак це не означає, що боржника одразу відправлять на фронт, передають Патріоти України. Про нові правила у Законі про мобіл...

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...