З архіву ПУ. Найбільш отруйний павук Європи з'явився на півдні і в центрі України

Жовтосумий колючий в образу себе не дасть, і якщо людина його спровокує - кинеться в бій.

Все частіше екоактивісти і вчені помічають комах, які не типові для фауни того чи іншого регіону України. Так, вчений Іван Русєв звернув увагу на вид павука, який раніше мешкав у Європі, а тепер його можна побачити в Одеській, Запорізькій, Дніпропетровській та Кіровоградській областях, передають Патріоти України 26 серпня 2019 року.
- Жовтосумий колючий павук або хеіракантіум може бути небезпечний для людини, - зазначає Іван Русєв. - Однак нападе він тільки тоді, коли його спровокували. Павук, якого потурбували, стрибає вперед і миттєво проколює шкіру людини. На відміну від інших своїх родичів, він не полохливий, а навпаки агресивний і відразу готовий кинутися в бій.
За словами кандидата біологічних наук, доцента Дніпропетровського національного університету Віктора Бригадиренка, хеіракантіум мешкає в суцвіттях лугових квітів. На висоті півметра від землі самка павука плете собі щось на зразок "гнізда", розміром з вишню.
- Це володар самого токсичної отрути на європейському континенті, - каже фахівець. - Втім, в такій концентрації, як від укусу, отрута павука не смертельна, просто дуже часто викликає у інфікованого справжню паніку. Зазвичай місце укусу червоніє і опухає, можуть з'явитися пухирі.
Особливої обережності слід дотримуватися людям з гострою алергічною реакцією, оскільки для них укус хеіракантіума може обернутися підвищенням температури, починає боліти не тільки місце укусу, а й все тіло. Німіють ноги, підвищується дратівливість. У важких випадках симптоми проходять приблизно через десять днів.
Традиційно, вчені пояснюють, що прихід європейських "гостей" обумовлений зміною клімату, а саме потеплінням. Боятися павуків не варто, проте не слід забувати про елементарні запобіжні заходи. Особливо, відпочиваючи на морі поблизу травостою, або працюючи в саду.
Втім, зовсім скоро - до кінця вересня павуки стримають свою активність, тому, якщо страждаєте арахнофобією, краще дочекайтеся похолодання.

Накивала п'ятами чи спіймали? У Росії зникла ексдружина затриманого за хабарі заступника Шойгу

середа, 24 квітень 2024, 18:43

Родичі ексдружини затриманого за хабарі заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова - Світлани Захарової - не можуть зв'язатися з нею. Згідно з непідтвердженими даними, 50-річна жінка, відома також під прізвищами Маніович та Іванова, могла бути затри...

Через новий закон про мобілізацію? Українці почали масово дарувати авто - МВС розкрило статистику

середа, 24 квітень 2024, 18:22

У квітні в сервісних центрах МВС спостерігається значне збільшення кількості реєстраційних процедур. З початку місяця було оформлено 110 997 заяв за договорами купівлі-продажу. Також останнім часом значно збільшилась кількість перереєстрацій автотрансп...