З архіву ПУ. Новий скандал із Зеленським: Президент нагородив професорку, яка обзивала студенток "підстилками"

Валентина Дайнеко називала дітей з невеликих міст "селюками", забороняла одягати верхній одяг в аудиторіях, коли в університеті було холодно, і пити воду на парах.

Валентина Дайнеко. Фото: соцмережі.

Студентки і випускниці Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Громадська організація Червоний Губер вимагають звільнення завідувача кафедри іноземних мов Інституту міжнародних відносин Валентини Дайнеко. Вони зареєстрували відповідну петицію, повідомляють Патріоти України 2 вересня 2020 року.

73-річну професорку, яка 30 років очолює кафедру іноземних мов, звинувачують в сексистських висловлюваннях по відношенню до студенток, образі і приниженні студентів. 24 серпня президент Володимир Зеленський нагородив Дайнеко орденом княгині Ольги I ступеня – до цього вона вже отримала орден III і II ступеня від президентів Віктора Ющенка і Петра Порошенка.

Обурені студенти, які вважають, що Дайнеко не заслуговує на таку державну нагороду, запустили у Facebook хештег #позорючестькимо. "Кожна дівчина в інституті почула від неї фразу "Дівки в КІМВ – підстилка для дипломата“, особисто мене вона під час вступу переконувала (цитую), що "тебе трахнуть під першими ж сходами, ти вступаєш сюди тільки щоб вискочити заміж за іноземця і виїхати з країни“. Роками, десятиліттями це моральне чудовисько знущалося і продовжує знущатися над сотнями студентів – змушує носити її сумочки перед парами, щодня (!) перестилати їй килими в кабінеті", – написала у Facebook Іветта Делікатна, яка навчалася на кафедрі іноземних мов ІМВ в 90-х.

За словами студенток, Дайнеко називала дітей з невеликих міст "селюками", забороняла одягати верхній одяг в аудиторіях, коли в університеті було холодно, і пити воду на парах.

Інші випускники та деякі викладачі встали на бік професорки, зазначаючи її професійні якості. "Заслужена нагорода (орден княгині Ольги, – ред.), тому що як керівник кафедри і викладач іноземної мови Валентина Вікторівна – взірець для всіх, не просто талант, а геній", – написав у коментарях до посту Делікатної Микола Двірний, колишній учень Дайнеко і співробітник КІМВ.

Колишній народний депутат Василь Горбаль, який навчався у Дайнеко, теж виступив на її захист. Він вважає її суворою, але не тримає образи. "Це правда, що з інституту можна було вилетіти тільки через нездачу іноземної мови або за прогули. Але потім англійська мова нас всіх годувала", — сказав він виданню Бабель.

За даними на сайті ІМВ, Дайнеко очолює кафедру іноземних мов з 1990 року. Вона закінчила факультет романо-германської філології КНУ імені Шевченка. Є кандидатом філологічних наук, заслуженим працівником освіти України і заслуженим професором КНУ. Стажувалася в університетах США, Австрії, Канади, Єгипту, Бельгії, Великобританії, Греції та Ісландії. Викладає курс з мови фаху і теорії та практики перекладу.

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...